Nyheter om öl 38 2022

5 december, 2022
Kategori:

Ölnyheter! Ölnyheter! Ölnyheter! Här var det ölnyheter! Njut dem med måtta!

Omnipollo blir nästa Portal-bryggeri

Portal och Omnipollo har ett äventyr tillsammans. Foto: Portal.

Den är ju så bra, satsningen på svenska bryggerier på restaurangen Portal i Stockholm. Första bryggeriet ut var Stockholm brewing som fick breda ut sina ölvingar över Sankt Eriksplan och nu är det dags för nästa bryggeri att göra samma sak. Den här gången tas ölen inte från Frihamnen utan från Sundbyberg och det kommer garanterat också bli spännande – Omnipollo är ju per definition ölspänning och ölkvalitet i samma glas.
”När jag för första gången träffade Henok var vi på en ölfestival i Helsingborg. Jag slogs direkt av hans nyfikenhet, han ställde massor av frågor och ville veta hur vi jobbade i vårt kök och hur vi tänkte i valet av råvaror. Jag blev så glad när de tackade ja till vår förfrågan om ett gästspel – för det är precis det här jag vill med Portals ölresa. Vi ska läras oss av varandra och utvecklas tillsammans, prata och diskutera smak, känsla, hantverk och passion. Att under lite drygt två månader få visa upp Omnipollos otroliga ölbredd känns fantastiskt,” säger Klas Lindberg, krögare på Portal Restaurant & Bar.

Julmust så klart!

Julmust från Keane brewing. Foto: Keane brewing.

I juletider vankas det så klart julmust och fler och fler svenska bryggerier ser till att göra sin egen juldryck. Bra ju! Så när du handlar julmust till släkten så är det allra bäst att gynna de som gör den lokalt eller regionalt, som Keane på Lidingö till exempel. Julmust är gott, minst sagt, testa en ny variant i år! Och gärna då från ett hantverksbryggeri.

Samarbete som ger mersmak

Pappa, jag vill ha en italienare. Foto: Bryggverket.

Att svenska bryggerier samarbetar både till vänster och höger är självklart och viktigt och spännande och här är ett riktigt roligt sådant samarbetet när Bryggverket och This is how sammanstrålar och gör en italiensk pilsner. Minsann! Stilen finns ju redan representerad av flera bryggerier i Sverige, testa till exempel Italo Pils från Stockholm brewing eller Roma från Svartbergets fjällbryggeri. Eller den här då.
Om inte annat för namnet… De brukar vara finfina till en annan italiensk specialitet – pizza!

Nya Victoria crowdfundar till bar

På väg mot bar? Foto: Skärmbild.

Klart Falköping ska ha en bryggeribar, eller hur? Du kan göra så att det blir av genom att stötta bryggeriet Nya Victoria när de nu crowdfundar för att bygga en provsmakningsbar, till fromma för både Falköpingsbor och tillresta öl-älskare. Med en liten summa får du ”förutom evig tacksamhet får du också ett diplom som bevis på att du stöttat ett viktigt projekt” och ännu mer för en lite större summa. Kolla in insamlingen här

Festivalerna 2023 på gång
Det börjar bli dags att plocka fram kalendern och planera ölfestival-dagarna 2023. Vi vet sedan tidigare att Stockholm Beer flyttar både plats och tid och vi vet också att det blir en ny festival i Stockholm med två dagar i oktober. Addera också att Växjö Ölfestival firar 10 år med festivaldagar 31 mars och 1 april och att Klackabacken Beer Fest kommer tillbaka med datumet 19 augusti.

Så var det med det! Fler nyheter kommer inom kort!

Öl i Sverige 2023
Julöl 2022 - riktigt bra svenska julöl