Beslutet som får Göteborgs bryggerier att rasa

7 november, 2019
Kategori:

Att Göteborg har utvecklats till att bli Sveriges öl-huvudstad har inte undgått någon. Bryggerierna blir fler och fler och många av dem har också startat bryggpubar för att ytterligare sprida de goda smakerna till en vidare krets. Men nu skärps reglerna för serveringen i bryggpubarna och det riskerar att sinka utvecklingen.

– De rycker bort mattan under fötterna på oss, säger Peter Iwers, ägare av bryggeriet Odd Island till GP.

Det är många av Göteborgs bryggerier som startat bryggpubar eller taprooms för att kunna sälja smakprover av sin öl och få fler att få upp smaken för smaken i öl och inte bara dricka den vanliga volymölen.

Enligt alkohollagens tillämpning i Göteborg så har en provsmakning fram tills nu varit likställd med en matsked alkohol vilket har, omräknat till öl, varit att likställa med cirka 15 centiliter. Nu skärper kommunen lagtolkningen både vad det gäller mängden och vad det gäller antalet serveringar av provsmakningar vilket kan få stora konsekvenser för bryggerierna.

– Vi kommer att behöva lägga ner tap room. Vi har inte bestämt när, men vi ska prata med våra anställda och ta ett beslut framåt. De förlorar ju sina jobb. säger Richard Bull som är VD på Beerbliotek i en kommentar till GP.

Den nya tolkningen får helt enkelt stora konsekvenser för bryggerierna och man samlas nu för att försöka påvisa beslutets konsekvenser och få kommunen att ändra tolkningen av lagen.

– Man undrar hur de resonerar när de säger att ekonomin inte påverkas? Jag önskar att vi får en diskussion med dem och kommer fram till ett gemensamt sunt beslut, säger Peter Iwers från Odd Island brewing till GP.

Uppdatering: Efter protesterna fick bryggerierna till stånd ett möte med stadens representanter och hittade en gemensam väg framåt – läs mer om det på GP.

Omaka beer - ny bryggeripub i Stockholm
Bryggerier, barer och en mättad bransch