Festivalyra i öl-Sverige

17 augusti, 2017
Kategori:
Conan DIPA från Brewski.Foto: Joel Linderoth.

Att antalet ölfestivaler blir fler och fler och samtidigt bredare och bredare är oomtvistat. Sommaren har innehållet flera varianter men det är nu, när sommarens sista dagar är här och jobb och skolor satt igång, som det börjar på riktigt. Faktum är att det är några riktigt fina varianter på ölfestivaler som är på gång.

Allra nyast är Klackabacken Beer Festival som hålls på lördag och som dessutom hålls för första gången. Klackabackens bryggeri, som ligger utanför skånska Kristianstad, är ett ambitiöst bygge och festivalen är detsamma med många skånska och bleikingska bryggerier på utbudslistan. Pax brygghus, Limhamns bryggeri, Kristianstads bryggeri och så Klackabacken själva, plus några till, levererar öl av alla de slag på festivalen som hålls den 19 augusti.

En något äldre festival är Stora öl små bryggerier som arrangeras av Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier och som hålls på olika ställen varje år. Festivalen hålls i år i Växjö och Trädskogens bryggeri är huvudvärd och det är ett rejält gäng med bryggerier som ställer upp och serverar sina öl. Vad sägs om Närke kulturbryggeri, Nora brygghus, Nynäshamns ångbryggeri och Nääs gårdsbryggeri? Bara för att nämna några. Festivalen hålls den 2 september.

Mellan dessa båda festivaler lyckas Brewskival trycka in sig och som den gör det! Brewskival, som så klart anordnas av Helsingborg-bryggeriet Brewski, anordnas för andra gången och uppställningen är smått galen – förra året var det omkring 30 bryggerier och i år är det drygt 70. Baaam! som de unga skulle säga…

Alla som druckit Brewskis öl vet att det är öl med seriös kvalitet och stora ambitioner och detsamma gäller festivalen – den har redan andra året kommit att bli en ett måste för öl-älskare i Sverige och Danmark och även för sådana som reser från betydligt längre håll. Utbudet är lokalt, svenskt, europeiskt och amerikanskt – ja, till och med asiatiskt och det gemensamma för bryggerierna är att det ambition i sbart sagt varje droppe. Imponerande!

Vad sägs som Beerbliotek, Brekeriet, Hyllie bryggeri och Örebro brygghus från Sverige och Alefarm, Dry & bitter och Mikkeller från Danmark och sedan Cycle brewing, Trillium och Green bench från USA? Plus en massa andra bryggerier så klart – det är ju över 70 medverkande bryggerier! Bra jobbat Brewski! 25 augusti smäller det!

Sa jag baaam? Nu gjorde jag det igen…

Vilka festivaler längtar du till?

mangofeber
Mangofeber DIPA från Brewski. Foto: Joel Linderoth.

 

 

Brewskival Pilsner från Brewski
Omnipollos andra bar på gång - imperiet växer