Great Swedish Beer Festival 2019 – missa inte det här

23 oktober, 2019
Kategori:
Great Swedish Beer Festival.

Så är det dags, den hett emotsedda premiären av Sveriges nya ölfestival, Great Swedish Beer Festival i Malmö. 100 bryggerier, två sessioner och fyra öl från varje bryggeri borgar för en rejäl smak-variation för besökarna som kommer från hela landet och lite till. För den som bokar in båda sessionerna kan man alltså smaka 400 öl från bryggerierna….

Så många öl, så lite tid. Du vill så klart testa så många öl som möjligt och prata med så många bryggare som möjligt men för den som vill få lite hjälp med valen av bryggerier så kommer här min lista på bryggerierna jag tar sikte på först.

Barlind Beer
I stort sett allt jag smakat från Barlind Beer har varit förträffligt och jag ser fram emot att träffa bryggaren himself, det har jag aldrig gjort. En ny IPA och en berliner weisse – trevligt!

Brekeriet
Skånepågarna i Brekeriet gör ju alltid dryckesvärd öl och dessutom är de en trio trevliga, roliga och seriöst öl-intresserade personer – man får alltid med sig någon ny tanke när man träffar dem. Nästan alltid med fokus på öl dessutom…

En Aleigen brewery
Döper man sitt bryggeri till Aleigen måste man få ett besök. Dessutom har de med sig en råg-ipa, en stil som brukar bli lite extra spännande när den bryggs med råg. Har aldrig smakat men förhoppningsvis en ny rolig bekantskap.

Nyköping brewing
Helt nytt bryggeri med inte helt nye bryggaren Patrik Holmqvist bakom spakarna, Holmqvist som under många år sett till att Nils Oscars öl smakat bättre än bäst men som nu bytt bryggerihemvist. Det måste vara hög kvalitet, allt annat är otänkbart.

This is how
Ett bryggeri som jag smakat alltför lite av men som gör finfina öl. Drivs av sympatiske Gustav Ahlin som setts på många festivaler men då ofta i andra bryggeriers barer. Har ett fantasifullt sätt att döpa sina öl på – bara det är värt en visit.

Hasse Fasan
Namnet på Malmö-bryggeriet är så bra så jag till och med fått barnen att ha det som uttryck och ölen jag smakat än så länge har varit lika bra som namnet. Klart man ska se till att testa en fasan eller två – en oatmeal stout var det till exempel länge sedan jag smakade.

Sydkustens gårdsbryggeri
Det är mycket jag gillar med Sydkustens, namnet bland annat, och dessutom har jag jobbat med en av de som driver bryggeriet. Men aldrig smakat deras öl! På GWBF blir det premiär för detta och det ska bli kul – en fläderveteöl och en NEIPA bjuckar de på för de som vill smaka.

Det är väl en bra början? Vilka bryggerier har du bespetsat dig på att smaka?

Bryggerier, barer och en mättad bransch
Ölgäris firar två år med fint kalas