Hilma Vanilla Flippin Burgers Fries IPA från Omnipollo

30 juni, 2018
Kategori:
Hilma från Omnipollo. Foto: Joel Linderoth.

”Du borde vant dig nu” är en låt av Olle Ljungström. När jag hör den är det alltid med en blandning av resignation och hopp – resignation eftersom den antyder att inget kan förvåna längre, hopp eftersom det någonstans känns som om livet kontinuerligt erbjuder nya varianter på utveckling. Det är en bra låt i sin stillsamma lunkande basgång med accentuerat galet blås då och då.

Kanske kan man göra samma liknelse när det gäller Omnipollo. Deras standardkatalog – som är allt annat än standard – varieras med deras smågalna utspel i form av öl som hela tiden tar ölvärlden ytterligare ett steg ut i öluniversum. Dock, och det är det viktigt dock, alltid med smakerna i fokus  – inga galna experiment bara för experimentets skull.

Hilma är alltså en öl som bryggs med hamburgerbröd och pommes frites i brygden. Det får nog anses vara ganska ovanligt och om inte annat så accentueras ovanligheten av att ölen fått en tråd på Reddit – det är det inte varje öl som får. Trådens åsikter är ganska delade – kolla själv.

Flippin’ burgers är ju en hamburgerkrog i Stockholm och det är i ett samarbete krogen och bryggeriet emellan som ölen uppkommit, som upplagt för en gimmick som görs en gång och sedan aldrig mer, om det nu inte vore Omnipollo som ligger bakom – för då blir det ofta bra. Ja, jag kan också känna en viss trötthet över samarbeten och specialöl och limiterade öl och öl som BARA görs för att vara en uppmärksamhetsfaktor men i fallet Omnipollo så paras upptågen alltid (!) med smak och då blir det bra. Ibland riktigt bra!

Så här ser det ut förresten – på Omnipollos Instagram respektive på Flippin’ Burgers dito.

Nu kunde det ha slutat där – med en gimmick-artad öl från ett fantombryggeri som vill ”beer everything” och som bryggde en hamburgeröl men intressant nog har den här ölen tagit sig in på Systembolaget. Inte som en fast öl på bolagets hyllor förvisso men som en tillfällig gäst. Och då blir det genast lite mer intressant.

Läser man bolagets beskrivning på Systembolaget.se så är det inte mycket som antyder att det finns lite udda ingredienser i ölen.

Hilma enligt Systembolaget.
Hilma enligt Systembolaget.

Och faktum är att den beskrivningen är inte så dum – det är svårt att peka på något som kan avslöja de udda ingredienserna i ölet. Det finns tydliga smakdrag av grape och fruktsötma, överstyrd beska och en del örter och också en stum humleoljighet som är lite klumpig. Kanske kommer den från pommesen?

Gimmick eller inte? Kul att testa i varje fall. Och god. Och ytterligare ett steg i Omnipollos ambition att göra öl av allt….

 

 

Öl i Bordeaux
Öl till midsommarmaten - goda tips