Landsbygden levererar – dryckesbranschen fortsätter växa

11 maj, 2019
Kategori:
Indian tribute från Oppigårds bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Det som du redan hade på känn är nu också klarlagt i en rapport, den svenska dryckesbranschen fortsätter att växa med snabb hastighet. I Sverige finns det nu över 700 verksamheter som är verksamma som dryckesproducenter. Många av dem brygger så klart öl.

– Dryckesbranschen är en av de mest spännande utvecklingsbranscherna på landsbygden. LRF:s nya branschavdelning Lokal Mat & Drycks mål är att förbättra förutsättningarna för lokal företagsutveckling och att gårdsförsäljning på sikt ska tillåtas, säger Anders Källström på LRF som tagit fram rapporten.

Enligt sammanställningen så växte dryckesbranschen med 25 % förra året och det innebär att tre nya verksamheter startades – i veckan!

Enligt rapporten så har Sverige nu lika många bryggerier som man hade för 100 år sedan, före bryggerierna började läggas ned i centraliserings- och effektivitetsiver. Rapporten påtalar också att dryckes-sektorn skapar över 5000 arbeten och att den är spridd över hela landet.

Om man tittar på var företagen är flest till antalet så hamnar Stockholm, Skåne och Västra Götaland i topp medan Helsingborg och Bräcke vinner kommunligan – antal företag sett till capita. Du hittar hela rapporten här.

Pilsner-dricka från Fjäderholmarnas bryggeri. Foto: Joel Linderoth.
Pilsner-dricka från Fjäderholmarnas bryggeri. Foto: Joel Linderoth.
Närke Stormaktsporter fortfarande bäst i världen
Nyköping brewing rekryterar topp-bryggare