Närke Stormaktsporter fortfarande bäst i världen

12 maj, 2019
Kategori:
Skärmdump från Ratebeer.

Svensk öl är mer och mer populär runt om i världen. Flera bryggerier har börjat bygga sin internationella status och flera bryggerier brygger numera öl utomlands – bland annat för att få närmre till utländska marknader. Dock, att svenska öl rankas högt i världen är inte något nytt för Närke kulturbryggeri – deras stormaktsporter har legat högt på listorna i många år.

Kollar man på den internationella omdömes-sajten Ratebeer, där ölälskare från hela världen rankar öl från hela världen, ser man att Närke Stormaktsporter ligger i topp när det gäller imperial stouts. Nu kan man kanske säga att det är lite konstigt – att en porter kan ligga som högst rankade imperial stout – men bryggaren är den som bestämmer vad ölen definieras om – inget märkvärdigt med det.

Nu är det ingen nyhet att den rankas på högsta nivå, det har den gjort länge, men att den håller sig kvar så länge är minst sagt fantastiskt – det är en bedrift. Och inte nog med det, Närke kulturbryggeri har två andra öl på Ratebeers impy-lista, både deras konjakslagrade dito och den som lagrats på whiskytunnor med hallon har tagit sig ända upp på 10-i-topp-listan. Inte så illa!

Att hitta ölen för att smaka den är dock inte det lättaste, det är inte bara att gå in på bolaget och plocka med den hem. Men håll utkik – hittar du den lär du vara snabb för så snart som en Stormaktsporter finns i pub så finns ölnördarna där – redo att smaka och redo att ge en hög rejting. Ölen är i sanning en klassiker i öl-Sverige.

Härligt nog så kommer den konjakslagrade varianten att kunna köpas på bolaget inom kort. En så kallad webblansering kommer sälja ett begränsat antal flaskor av Stormaktsporter som lagrats på konjaksfat – håll koll på datumet den 16 maj, då kommer flaskorna att säljas via en så kallad webblansering – först till kvarn vinner porterguldet! Kolla här!

Skärmdump från Systembolaget.
Skärmdump från Systembolaget.
Omnipollos Flora - humlig öl på klassisk humlemark
Landsbygden levererar - dryckesbranschen fortsätter växa