Lushious IPA från Mohawk brewing

27 januari, 2018
Kategori:
Lushious IPA från Mohawk brewing. Foto: Joel Linderoth.

Mohawk brewing är väl förankrade i den svenska ölvärlden. Deras förgrundsfigur Stefan Gustavsson och hans karakteristiska frisyr, gissa hur den ser ut, har setts på mässor och festivaler sedan 2010 och resultaten av bryggarambitionerna har alltid varit goda. Ändå känns det som om de inte riktigt har blivit ett av ölnördarnas favoritbryggeri som Brewski, Stigbergets eller Malmö brewing. Eller det kanske bara är jag som tänker så?

Mohawk brewing har bryggt den mesta av sin öl på andras bryggerier men har ett nytt bryggeri i Göteborg och har ambitionen att öka den egna produktionen rejält under 2018. Och det gör de rätt i, deras Anything Gose och Extra IPA är öl som alla borde få smaka med jämna mellanrum och deras imperial stouts och porters – minns Black Rocket Porter till exempel – brukar också leverera hög kvalitet för bra pengar.

Och så denna då, Lushious IPA, som är en för mig ny öl i lila etikett med behändigt burkformat – det är ju burken som är framtiden i öl-Sverige! Mohawks Lushious är inte vilken IPA som helst utan en NEIPA – en förkortning som ska tolkas som New England India Pale Ale vilket ger ledtråden att det handlar om en disig, juicig, apelsingul, fyllig, fruktig IPA med en modererad beska – perfekt som matdryck till hamburgare eller pizza eller som en klassisk törstsläckare – de är ofta supergoda!

Du har säkert smakat Stigbergets Amazing Haze eller samma bryggeris festivalöl till Gbg Beer week eller kanske Omnipollos Fata morgana – då vet du vad det här handlar om. Och ja, jag gillar Mohawk som bryggeri och är därmed svagt jävig men denna NEIPA är enligt mig lika god som de ovanstående. Nu körde jag dem inte mot varandra men här hittar du balans, fruktighet, lätt bitterhet, fantastisk färg och ett fantastiskt skum – renvitt, högt och väldigt lockande.

En riktigt bra öl! I en riktigt fin burk! Till ett helt okej pris….  strax över 30 kronor. Det är mycket råvaror i den här ölen, då kostar det lite mer. Och smakar mycket mer!

Du hittar fler fredagsöl här!

Omnipollo bland de bästa i världen
Gbg beer week - 2018 års datum