Manic Mango från Brewski och Brewdog

18 maj, 2018
Kategori:
Manic Monday från Brewdog/Brewski. Foto: Joel Linderoth.

En gång i tiden var Brewdog det hetaste heta. Sedan gick det några år och så kom Brewski och blev det hetaste heta. När de nu gör en öl tillsammans så är den riktigt het…

Trenden med sambrygder fortsätter att leverera härliga öl till öldrickare runt om i världen. Bara den senaste tiden har vi kunnat smaka Electric friday av Electric Nurse och Mikkeller Stockholm (smakvärd!), Brewers in Arms som görs av Nils Oscar och Beerbliotek (också smakvärd) och så den här då – Manic Mango från Brewdog och Brewski.

Manic Mango förresten, kan det vara så att de bägge brew-arna gör en Frequency och blinkar till den gamla 80-talshitten framförd av Bangles – Manic Monday?*

När Brewski ligger bakom en öl med mango så tänker man så klart direkt på de stora framgångarna med Mangohallonfeber och Mangofeber DIPA, Brewski är mangofantaster och när de brygger med fruktsmaker så blir det oftast bra. Ja, vad de än brygger så blir det bra, de har ju lyckats förvalta sitt intåg på den svenska ölscenen på ett fantastiskt sätt.

Även Brewdog har ju bryggt med frukt och bär tidigare, inte minst minns man den en gång i tiden fantastiska Hello, my name is Ingrid som väl så här i historiskt ljus på något sätt startade Brewdogs kärleksaffär med Sverige? Eller gör jag mig skyldig till historierevision då?

Manic Mango är en IPA, den driver ganska mjukt mot mangosmaker och är mjukare i både anslag och frukt än Brewski Mangofeber DIPA som i mitt smakminne är rejält rivig i smaken – på ett för många riktigt bra sätt. Tallbarr finns här, frisk citrus och en stillsam beska som liksom sätter punkt för hela godsaken.

Den är bra. Den är faktiskt riktigt bra.

Ambitionen från Brewdog är att lyfta fram bryggerier från 10 olika länder och när det gällde Sverige så föll valet på Brewski. Jag tror att Brewski klarar sig finemang utan att bli upplyft av Brewdog men det spelar mindre roll, samarbetet ger ett gott resultat och det är inte det sämsta. Du hittar ölen här men du måste snabba dig om du vill smaka – den blir inte långvarig på bolaget dessvärre.

Fotnot *:
Frequency gör ett antal öl som tar sitt namn från klassiska poplåtar, såsom Czech your head, Parklife och Selling England by the pound. Vilka som gjort låtarna? Det återkommer vi till…

Systembolaget har blivit med algoritm
Midsommarmaten - vilka är bästa ölen?