Ölets dag – en hyllning till svensk öl

18 juli, 2017
Kategori:
Ölets dag firas alltid den tredje onsdagen i juli. Fler och fler bryggerier ansluter dig. Här tre utmärkta exempel på svensk öl. Foto: Joel Linderoth.

Det har ju blivit helt galet med alla de här dagarna. Än är det geléråttans dag, sen är det den stora muffinsdagen och så kommer paltens dag och lägger sordin på tillvaron. Nej, det där med dagar har blivit som med stadsfestivaler på 80-talet – för mycket.

Men ingen regel som inte har ett undantag och det är så klart Ölets dag. Ölets dag är ju fantastisk!

Nu kan den öl-älskande hävda att det är ju ölets dag varje dag men det är inte varje dag som det är Ölets dag.

Den bittre kan klaga och den cyniske kan muttra och den njuggt inställda kan väsa okvädingsord men Ölets dag är på väg att bli något – trots att det är Sveriges bryggerier som ligger bakom. Inget ont om Sveriges bryggerier, inte alls, men det är inte det lättaste att komma som en representant för de stora och försöka entusiasmera de små, det är sedan gammalt. Men med öl kan man lyckas med det mesta…

Och visst, det är ju inte alla av de 300 svenska bryggerierna som spelar med i Ölets dag-firandet men 25 bryggerier är med och det är väl inte så illa för att vara det sjätte året? Jag menar, oktoberfesten i München tog några år på sig innan den blev en festlig folkfest som ALLA måste gå på så kanske, kanske det blir en större samling år från år tills Ölets dag firas lika mycket som punschrullens dag? Eller nja, punchrullens dag kommer kanske alltid vara större….

Ölets dag firas i år den 19 juli och den firas rejält, det är ganska många bryggerier som ser till att vi inte missar denna glada hyllning. Om jag finge välja helt fritt skulle jag besöka Poppels bryggeri, Grebbestads bryggeri och Beer Studio – intressanta bryggerier med såväl historia som framtid – och dessutom har jag aldrig besökt dem. Men nu blir det inte så, jag tänker jobba istället och se till att det händer andra saker än ölrelaterat gods.

Här hittar du hela listan på aktiviteterna på Ölets dag – ut och njut!

West coast India Pale Ale från Stigbergets bryggeri