West coast India Pale Ale från Stigbergets bryggeri

20 juli, 2017
Kategori:
West coast India Pale Ale från Stigbergets bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Vilken succé den gjorde direkt när den kom! Och vilken succé den gör fortfarande idag. Det här är en succéöl och med all rätt, det är en av Sveriges bästa öl helt enkelt.

Du vet det säkert redan men Stigbergets bryggeri fick den äran att brygga 2016 års festivalöl till Gbg Beer Week, festivalen som mer än många andra omfamnar det där som kallas ölkärlek och paketerar den i väl valda doser över halva Göteborg. Då var Stigbergets ett bryggeri som det hade pratats en hel del om och som gjorde väldigt bra öl – efter West coast India Pale Ale-lanseringen på festivalen så blev de kända som ett av Sveriges bästa bryggerier. Med all rätt!

Först skulle den bara bryggas till festivalen, sedan skulle den bara bryggas över sommaren och nu är den uppe i batch 659 om jag ska tro ölen som står och väntar i kylskåpet. Faktum är att det är många som har den i kylskåpet, den finns idag på över 150 bolagsbutiker vilket innebär en stor succé.

I kylskåpet ja, där står den allt som oftast. Faktum är att det är en av få öl som jag köper kontinuerligt, den tillsammans med Omnipollos Leon och Oppigårds Thurbo DIPA och Modernists Savant tillhör sådana där öl som gång efter annan måste köpas – om inte annat för att hålla koll på kvaliteten…

West coast IPA:n från Stigbergets har också den fördelen att den går att vinna nya hantverksöl-älskare med. Ta fram den, visa den roliga måsen på etiketten, häll upp i glaset och kolla på diset och titta sedan på reaktionen från den som inte förstått det här med fruktig, citrusig, sötantydd och humlig fantastisk öl – den här ölen har fått många nya ölkompisar sedan den serverades första gången.

Jag vet, jag vet, det här är inte en okänd diamant, det är en verkligen känd diamant men eftersom det är en av de bästa svenska ölen på bolaget just nu så får den vara veckans fredagsöl. Varför inte, bättre öl en varm sommarkväll finns knappt?

Vad vill du dricka som fredagsöl? Tipsa gärna så kanske jag väljer din favorit nästa gång?

Amen. Fortfarande. #craftbeer #beerstagram #beerlover #inbeerwetrust #svensköl #beersweden @stigbergetsbryggeri

Ett inlägg delat av Joel Linderoth (@joelphlinderoth)

Den svenska ölen - de senaste åren
Ölets dag - en hyllning till svensk öl