Rester från öl kan bli mat till djuren

12 juli, 2018
Kategori:

Resterna från öltillverkning kan bli bra mat till grisar och kor. Men bryggerierna tvekar eftersom avgiften för att lämna draven till djurfoder är hög.

När man brygger öl blir det kvar mycket restprodukter. Restprodukterna, eller draven, innehåller mycket näring och kan bli bra föda till djur. Men för att få leverera draven till lantbruken så kostar det pengar att registrera sig, något som får bryggerierna att tveka.

– Det skulle ha kostat oss mellan 30 000 och 40 000 kronor och då valde vi att kliva av. För ett mindre bryggeri är det mycket pengar, säger Dan-Magnus Svensson på blekingska bryggeriet Brygghus 19 till Beernews.se.

På grund av torkan i Sverige så lider många lantbrukare av foderbrist till djuren och ett tillskott av drav skulle vara till nytta för många djurägare. För att få lämna resterna till djurfoder så måste man registrera sig som fodertillverkare och det är reglerna och de kostnader som uppstår för det som gör att många bryggerier tvekar.

Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19 tycker att det akuta läget skulle kunna vara skäl för att förenkla för bryggerierna att lämna vidare sina rester till djurhållarna.

– Man skulle kunna tänka sig ett undantag från den dyra registreringen när läget nu är som det är, säger han till Beernews.se

Läs också: Här är alla bryggerier i Sverige – över 400!

Lata dagars IPA från Ängöl
Öl i Bordeaux