IPA eller india pale ale – vad är det?
India pale ale eller IPA är en av de mest populära ölstilarna – i varje fall om man talar om ale. Den humliga, smakstarka, fruktiga ölen har blivit en trendig favorit som sakta men säkert lockat fler och fler öl-drickare. Och det finns mycket att säga om ipan – gärna samtidigt som man smakar några av de bästa svenska varianterna….
Varför heter den india pale ale?
Det korta svaret är att det var en öl av stilen pale ale som åkte från Storbritannien till Indien.
Det lite längre svaret är att ölstilen pale ale (bryggs med ale-jäst och är blekare än dåtidens stora öl – portern) krävde högre nivå på humlen för att försöka klara den långa resan från bryggerierna i England till soldaterna i Indien. Storbritannien hade ju klara världsherravälde-drömmar och det är klart att kolonisatörerna skulle dricka samma goda dryck som hemmavid? Och det är klart den blev populär, den släckte inte bara törsten i fjärran land utan var dessutom mer alkoholstark än hemmavid – hoppsan vilken fin kombination!
Humle har en konserverande effekt och med mer humle så klarade ölen resan bättre och blev dessutom ännu godare i smaken – i varje fall om man gillade de lite jordiga smakerna i den brittiska humlen.
Indien-transporterad blek överjäst öl helt enkelt.
Vad är ipans kännetecken?
Den accentuerade humlesmaken helt enkelt. Fruktig, exotisk i smaken och tydligt besk om du tittar på de flesta ipor som finns idag. Dock från början, vi pratar alltså 1800-tal, med brittisk humle som smakgivare men efter att amerikanska bryggare på 1970-talet börjat ”tokhumla” med amerikansk humle så fick stilen en tydlig renässans och har kommit att bli definitionen på den moderna ölkulturen. En ölintresserad person med överdriven skäggväxt sägs till och med bära IPA-skägg – så långt har det gått!
En favorit sedan 1975
Skapad på 1700-talet och sedan återupptäckt på 1970-talet alltså? Ja, så kan man faktiskt förenkla det hela. Men vilken öl var den första som återupptäckte den här underbara stilen. Jo, man brukar hävda att Liberty Ale från Anchor brewing var den första ipan även om den egentligen är en pale ale och när den började bryggas 1975 så var det den väl tilltagna humle-givan som var det utmärkande. Lite mer alkohol, mer humle och dessutom amerikansk humle av sorten Cascade – en ölrevolution tog sin början…
Svenska favoriter på IPA-himlen
Om man då ska smaka en ipa eller två, vilka ska man slå till på? Ja, det finns många! Så klart! Några av de bästa som görs i Sverige är till exempel iporna från Oppigårds, Nils Oscar, Stigbergets, Brewski, Poppels, Mohawk, Ocean och Beerbliotek och många, många fler. Köp några olika och testa mot varandra – du kommer att se att de är lite olika och mycket olika – en ipa kan te sig storvulen, tokbalanserad, citrusfräsch, humlestinn, exotisk och jordig – helt beroende på vilka humlesorter och vilken malt bryggeriet använder.
De bästa iporna i världen
Bryggerierna som kan stoltsera med att brygga de bästa iporna i världen kan skatta sig lyckliga – då har man lyckats med något som är synnerligen imponerande. Enligt öl-betygssajten Ratebeer är de bästa iporna från USA – det är nämligen Alesmith IPA, Bells Two Hearted Ale och Ballast Points Sculpin som ligger på de första tre platserna i Ratebeers årliga sammanställning. Testa och se vad du tycker!
Storsäljande IPA i Sverige
India pale ale är populär inte bara på ölkrogarna utan även på Systembolaget. Kollar man på försäljningen av IPA på bolaget så är det Brutal Brewings A Ship full of IPA som säljer bäst och som sålde 1 151 748 liter under 2019. Därefter kommer Brewdogs Punk IPA och Ballast Point Grunion IPA. På fjärde plats bland bästsäljarna på den svenska IPA-försäljningen kommer Lagunitas IPA, enligt statistik från Systembolaget.
IPA och mat
Stora smaker i ölen kräver stora smaker i maten. Att ipor funkar finfint till grillade rätter är oomtvistat – testa till revbensspjäll eller hamburgare eller grillad kyckling till exempel. Likaså spelar den höga beskan ett härligt spel med sälta i mat, beskan tonas ned och blir mer nyanserad. Testa med lammfärsbiffar, ost med hög sälta eller en perfekt stekt entrecote – kan bli hur gott som helst!
IPA på krogen
Ja, du kan så klart hitta lysande ipor på din favvo-restaurang, annars får du leta upp en ny! Eftersom IPA är en humlekrallig skapelse så är det alltid bra om ölen är så färsk som möjligt – fråga hur fräsch den är för att inte tappa något av den härliga humlestunsen. Humle har ju den jobbiga karaktären att den tappar sin fräschör ganska snabbt när den väl hamnat i fat eller flaska.
Varianter av IPA
Just det, en IPA får ju inte vara i fred för alla klåfingriga experimentmakare. Även om ipan är kung, drottning, prins och prinsessa på ipa-himlen så finns det varianter av alla de slag. Vad sägs om dubbel ipa, session ipa, svart ipa, trippel ipa och belgisk ipa? Session ipa är en mindre alkoholstark variant, dubbel ipa en starkare. Vad de andra är? Testa så du se! Och missa inte råg-ipan! Med hjälp av råg i malt-mixen så får du en lite fränare och tuffare öl som många gillar. I varje fall enligt mig!
Läs också: Mer om india pale ale här på bloggen
0 kommentarer