Flera jubileum för svenska bryggerier

5 juli, 2020
Tropic Folk från Dugges och Stillwater. Foto: Joel Linderoth.

2020 är året då flera svenska bryggerier fyller fint – det är flera av de mer långlivade bryggerierna som passar på att fira någon form av jubileum nämligen. Och även om många av bryggerierna har det jobbigt just nu så finns det flera skäl att säga grattis!

Ett av de äldre bryggerierna i Sverige är Gotlands bryggeri som i år slår till med 25 år i bryggeribranschen. Bryggeriet startades i Visby 1995 och första ölen var Wisby Klosteröl som för många var en helt unik brygd när den kom.

Kolla in klippet med grundaren Johan Spendrup som gjordes i samband med starten.

Även en annan av giganterna i öl-Sverige fyller fint, det är Dugges i Göteborg som plockar in 15 år under bältet 2020. Dugges är ju ett välkänt och välrenommerat bryggeri men visste du att det från början var tänkt att heta Hedefors Ale- och porterbryggeri? Eller att det var en lager bryggd i Belgien som fick bryggeriet att ta fart?

Detta och mycket därtill kan du läsa om i den här intervjun med Mikael Dugge Engström på Beernews.

Ängöl, med säte i Kalmar, firar också jämnt och slår till med 10 årig verksamhet 2020. Det firade man den 11 juni med att brygga samma öl som man bryggde första dagen, Ängöl Alla Tiders Prima Lager, en öl som ingår bland storsäljarna för bryggeriet. Sammanlagt har man bryggt ett 70-tal olika öl under de 10 åren berättar man på sin Facebook-sida.

Sahlins brygghus passar också på att fira – bryggeriet fyller 5 år i juli och har sedan starten breddat utbudet ordentligt, bland annat genom att producera tonic som säljs på Ullared.

– Vi är ju fortfarande inte så stora med bryggerimått, men jag kan nog säga att vi är det mikrobryggeri i Sverige som har bredast sortiment, säger Erik Sahlin till Dalarnas tidningar med anledning av födelsedagen.

Grattis till alla fyra! Vilka fler bryggerier fyller jubileum 2020?

IPA eller india pale ale - vad är det?
Ölets dag 2020 - många evenemang blir det