Bryggerier, barer och en mättad bransch

25 oktober, 2019
Kategori:

Trodde du hösten var en stillsam tid i öl-Sverige. Tänk om! De gångna veckorna har vi sett många satsningar och utökningar och samtliga visar på en sak – det händer saker i öl-Sverige hela tiden!

Vi kan börja med Barlind Beer, det lilla bryggeriet på Björkö i Göteborgs ö-värld, har flyttat till nya lokaler med större kapacitet. Barlind drivs av Jonas Barlind och gör några riktigt fina öl, några som du hittar på bolaget.

– Ett mål för mig är att brygga runt 20 000 liter öl och det skulle i så fall vara en ökning med 30 procent, säger han. Även om produktionen inte ska bli jättestor, så är lokalerna nu mer anpassade för bryggning, säger Jonas Barlind till Beernews.

Morgondagens satsar på framtiden

Stannar vi kvar på Västkusten och tar oss till Göteborg så hittar vi Morgondagens bryggeri som bestämt sig för att flytta verksamheten till 031-området och snart flyttar in i sitt nya bryggeri på Hisingen. Bryggeriet startade en gång i tiden utanför Stockholm, flyttade sedan till Hamburgsund men ska nu alltså slå ned bopålarna i centrala Göteborg och satsa rejält.

Och det blir inte bara ett nytt bryggeri. Tanken är att starta ytterligare ett varumärke, Delirium, och också starta en bar.

– Först måste vi få ordning på bryggeriet och komma i gång där. Men kanske kan det bli en bar för suröl, säger en av de drivande bakom bryggeriet, Jonas Gustavsson till Beernews.

Trollbäckens säger hej då

Ett bryggeri som också ändrar sin inriktning är Trollbäckens bryggeri som ligger söder om Stockholm. Bryggeriet ändrar dock sin verksamhet i en tråkig riktning och väljer helt sonika att lägga ned verksamheten helt och hållet.

På Facebook skriver man: ”Vi har under en tid brottats med beslutet om huruvida vi skall investera mer pengar och anställa personal för att på så sätt kunna ta en större marknad. Men vi har beslutat oss för att vi inte tror att det finns underlag för en sådan expansion och väljer därför att stänga ned bryggeriet.”

Trollbäckens bryggeri har funnits i 4 år men väljer nu alltså att tacka för sig.

Bryggverket expanderar

Umeå-bryggeriet Bryggverket väljer istället att öka sin verksamhet. Flytt till nya lokaler med plats för en dubblering av produktionen och ett nytt mindre bryggverk för experimentella öl gör att man ser ljust på framtiden.

– Det här gör att vi kan fortsätta med det vi brinner mest för, testa nya grejer, säger Albin Stenberg, en av delägarna av Bryggverket, till VK.

Veteraner satsar framåt

Ett av de verkligt klassiska bryggerierna i Sverige, Helsinge Ångbryggeri, väljer att expandera. Bryggeriet, som startade redan 1997, ligger i Ljusne utanför Söderhamn, och nu har man bestämt sig för att köpa ett nytt bryggverk på 1000 liter.

– Vi har ganska gott om plats här så vi kan installera det nya bryggverket i lugn och ro innan vi tar bort det nuvarande. Det tar lite tid för det är mycket som ska göras och det är lite svårt att få tag på hantverkare ibland. Men jag hoppas att vi ska vara i gång till våren, säger ägaren Peter Orest till Beernews.

Klassisk festival lockar fortfarande

Stockholm beer & whisky festival är en verklig klassiker i ölfestival-sammanhang. Obegripligt nog har festivalen i år hållits 28 år i rad och att det är en publiksuccé behöver man inte tveka kring.

I år besöktes festivalen av 36 000 personer och det finns inget som tyder på att intresset minskar.

– Jag ska köra fram till den 30:e festivalen i alla fall. Sedan kanske jag kan gå ner till heltid och vi hoppas hitta någon som vi kan skola in och som på sikt kan ta över ansvaret, säger festivaldrottningen Marianne Wallberg till Beernews.

Ölbranscen – är den mättad?

Har ölboomen nått sin peak? Johan Håkansson, som är drivande bakom Ängöl i Kalmar, tror att det finns risk för det. Efter de senaste årens exempellösa expansion med mängder av nystartade företag så finns det tecken som tyder på att marknaden är mättad.

– En del har kanske hoppat på det här i bara farten i tron att det finns lättförtjänta pengar att hämta. I själva verket handlar det om en tuff bransch där både mindre och medelstora aktörer har svårt att få ihop det ekonomiskt och tvingas vända på slantarna. Undantaget är kanske de företag som har öltillverkningen som en bisyssla till exempelvis lantbruk, säger Håkansson till nyhetsbyrån Siren.

Och Håkansson borde veta, han är inte bara bryggare utan också ordförande i Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier som samlar ett helt gäng av Sveriges mindre bryggerier.

Beslutet som får Göteborgs bryggerier att rasa
Great Swedish Beer Festival 2019 - missa inte det här