Almost famous Brut IPA från Stockholm brewing

2 mars, 2019
Kategori:
Almost famous Brut IPA från Stockholm brewing. Foto: Joel Linderoth

Tradition och utveckling – sida vid sida. Grundsmaker och sidosmaker – sida vid sida. Lager och IPA – sida vid sida. Och ständigt nya varianter… Almost famous Brut IPA från Stockholm brewing är ett tecken på den mest mångfacetterade ölstilen av dem alla – IPA.

Har någon missat att det nya bland ölkännare är att söka sig tillbaka till det traditionella? Att hylla den rena lagerölen och lite smått fnissa åt den tidigare IPA-vurmen och söka sig bakåt i traditionen – till Tjeckien, till Tyskland och de rena, fräscha pilsnersmakerna.

Och det är väl inget fel i det?

Men man måste som bekant inte dissa allt bara för att man har fått en ny älskling, bättre då att fler stilar samtidigt – det blir så mycket roligare då…

Sedan IPA:n återupptäcktes i början av 70-talet och sedan fick full fart i trendbarometern på 2010-talet har den varit den mest smak-experimentella stilen. Dels för att smakerna redan i grunden är så bombastiska, dels för att trenden har gjort att man kan testa lite vad som helst och ändå komma iväg med det – det är ju en IPA så då är den om inte god så i varje fall trendig.

Almost famous Brut IPA är den senaste i IPA-experimentstilarna att bli à la mode och lämpligt nog är den gjord av ett bryggeri som växlat upp rejält det senaste året och faktiskt lyckats med uppväxlingen på ett väldigt härligt sett.

Stockholm brewing bryggde tidigare sina öl i ett gammalt garage i Stockholm men flyttade sedan sin verksamhet till Frihamnen i samma stad och skaffade sig en krog och en bar på samma gång. Nu har bryggverket varit i gång ett tag och det verkar som om man lyckats med intrimningen för det jag smakat har smakat gott.

Som den här, Almost famous Brut IPA som alltså är en IPA och som dessutom lånar lite av sin karakteristika från champagnevärlden. Du känner så klart igen beteckningen brut som betyder torr och en brut IPA är helt enkelt en IPA som försöker vara så torr som möjligt. Kanske kan man argumentera för att stilen uppstått som en motreaktion till de disiga ”hazy”-ölen som ofta spelar med söta smaktoner och i de bästa formerna är den frisk, elegant, blekgul och svirrande – precis som en champagne.

Stockholm brewings variant är väldigt bra, jag har inte testat så många i den här stilen men den är just frisk och pirrig – utan att för den skull bli tunnt spritsig och snipig. Den har definitivt en elegans som är fjärran från de mest svulstiga iporna och den har grapefrukt, örter, knappt mogna krusbär och en fint antydd pigghet som ger mersmak – lite som en champagne.

Omnipollo satsar på bar utomlands
Festivalfrossa i öl-Sverige