Årets ölutvecklare – de kan vinna priset 2021

27 november, 2021
Kategori:

Årets ölutvecklare är utmärkelsen som utser den eller de som utvecklat den svenska ölen mest det gångna året. Bland tidigare pristagare finns Great Swedish Beer Festival, Ölgäris och Omnipollo och när priset för 2021 ska delas ut så är det tre öl-starka verksamheter som har chansen.

De tre som kommit till den sista nomineringsrundan är Stigbergets bryggeri, Korngårdens Humle och Systembolaget och dess ölbutik i Göteborg.

– Efter en tuff tid, inte minst för restaurangnäringen, är det glädjande att se hur Sveriges ölscen fortsätter att blomstra. Ölintresset bubblar mer än någonsin och juryn har haft en grannlaga uppgift att välja ut tre kandidater till årets ölutvecklare, säger juryns ordförande Henric Byström på Carlsberg Sverige som står bakom priset.

Syftet med Årets Ölutvecklare är att uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen.

Årets nominerade kandidater är:

Stigbergets Bryggeri
Det började med ölbryggning till den egna krogen Hagabions Café och Kino i Göteborg för åtta år sedan. Idag har Stigberget utvecklats till ett bryggeri med kunder över hela världen och samtidigt behållit en hög kvalitet och pricksäkerhet i ölstilar, både moderna och klassiska. Gång på gång har de givit prov på både nyfikenhet och nytänkande.

Systembolaget
Under pandemin hade Systembolaget, och dess möjligheter för svenska bryggerier att sälja sina produkter lokalt och nationellt, en stor betydelse för många bryggeriers överlevnad. Dessutom har Systembolaget nyligen öppnat upp Ölstudion i Göteborg med kyld öl och growlers (återfyllningsbara ölflaskor). Något som hade varit helt otänkbart för tio år sedan. Systembolaget har visat att öl inte behöver stå längst bak i butiken på en pall.

Korngårdens Humle
Det hela startade med ölbryggning för husbehov hemma på gården i Kornheddinge utanför Staffanstorp i Skåne. Med tiden växte intresset för ölettillverkningens råvaror, framför allt humle. Efter en lyckad pilotodling för drygt fem år sedan, inleddes satsningen på en mer storskalig produktion och idag är ekologisk odlad humle från Lundaslätten verklighet. Korngården nomineras för sitt arbete med att tillgängliggöra och utforska svenska humlesorter och för att detta sker ekologiskt.

Årets Ölutvecklare kommer att utses i slutet av november. Prisutdelningen sker under Nöjesguidens ölmässa i Stockholm den 29 januari. Då kommer även 2020 års vinnare av Årets Ölutvecklare, Swedish Beer Festival, att ta emot sitt pris.

Macken bryggeri ställer till med fest
En vit jul - en öl som ger en bättre jul