Black hops från Bearded Rabbit

1 april, 2018
Kategori:
Black hops från Bearded rabbit. Foto: Joel Linderoth.

För några år sedan kom den första stora vågen av svarta ipor, den där ölstilen som kombinerar den humle-tydliga ipan med den mörkt maltiga rostigheten som för tankarna till en porter eller en stout. Först väldigt häftigt, sedan lite tjatigt och sedan dess har stilen puttrat på utan att kränga vare sig hit eller dig.

Under åren så har jag kommit att njuta av den mer och mer, hittat finesserna i de bästa exemplaren och kommit att förstå viljan och ambitionen bakom en i förstone lite  udda kombination. Favoriter har kommit att bli Beerblioteks Sabotage – på burk dessutom – och Black Soil IPA från Sigtuna brygghus – två svarta ipor som lyckas balansera det rostade med det humliga friska och göra en balanserad variant av stilen.

Nu har jag fått en ny favorit i stilen, Black hops från Bearded Rabbit.

Bearded Rabbit, göteborgsbryggeriet som drivs av paret Therese Mortensen och Fredrik Gustavsson, gör bra öl och överlag är kvaliteten bra och konstant, ett tecken som tyder på att man har koll på bryggeriutrustningen. Vill man göra en liten Bearded Rabbit-provning så kan man med fördel beställa hem Monkish (APA), Rince & repeat (session IPA), Tropical (IPA) och nya I do (NEIPA) och sedan avsluta med härliga Stubble stout som är en riktigt fin imperial stout. Och så lägga till Black hops före den sista stouten så blir smakstegringen ännu finare.

Black hops gör det som en svart ipa ska göra, kalibrerar de rostade smakerna med fruktiga, friska, beska humlesmaker och ser till att de olika smakerna håller ihop. Här finns grape, kaffe, lakrits, fruktsyrligheter som går mot apelsin, en del choklad och i botten en djupare fruktighet som har lite dadelkänsla – allt toppat med en följsam och frisk beska som håller smaken pigg och fräsch. Jättegod!

Smaken är rund och följsam, skummet högt och brunsvart och sammantaget är det en imponerande brygd de fått ihop, de skäggiga kaninerna.

Om du som jag glidit ifrån svart-ipan som stil så är det här ett bra sätt att återuppliva den, du kommer inte bli besviken.

 

En historisk omröstning - gårdsförsäljning kan bli verklighet
Region Skåne vill sälja öl på försök