En historisk omröstning – gårdsförsäljning kan bli verklighet

3 maj, 2018
Kategori:

Det heter ”Socialutskottets betänkande 2017/18:SoU8” – det underlag som nu har behandlats och som kan komma att bli historiskt. Bakom den torra rubriken finns alltså det förslag till beslut som socialutskottet skickat fram och som riksdagen har röstat vidare till regeringen att jobba med. Vad det innebär? Att gårdsförsäljning kan bli tillåtet i Sverige.

Om det nu blir så vill säga.

Det är en låååång kamp som på det här administrativa sättet plötsligen fick en knuff framåt när riksdagens ledamöter tog beslutet att säga ja till gårdsförsäljning. Dock med en stor brasklapp invirad kring utskottsbetänkandet.

Så här lyder det i sin helhet:

”Utskottets förslag till beslut: Utskottet föreslår ett tillkännagivande till regeringen med anledning av motionsyrkanden. Enligt utskottet bör regeringen, under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas, verka för en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning i begränsad utsträckning. Avslag på övriga motionsyrkanden. ” – länk till förslaget hittar du här.

Brasklappen? Skrivningen om detaljhandelsmonopolet.

För det är ju det hela den här frågan handlar om – hur bevarar man Systembolagets monopol? Hur ser man till att stötta den framväxande svenska dryckesindustrin – öl, vin och sprit – utan att behöva släppa monopolsituationen för Systembolaget.

Även om man hänvisar till folkhälsa och även om Systembolaget – ofta med väldiga variationer i kvaliteten – har släppt lokala producenter lösa på bolagets hyllor för att stävja önskemålen om gårdsförsäljning – så är kärnfrågan den om monopolställningen. För hur kan man upprätthålla ett monopol när man tillåter gårdsförsäljning?

Det är av vikt att Sverige får till stånd gårdsförsäljning och det i sig kommer aldrig vara till men för någon folkhälsa, det kommer aldrig vara där som volymerna och fulspriten säljs. Gårdsförsäljningen kommer gynna de små producenterna och deras utveckling, det kommer gynna de orter och bygder där man utvecklar öl, vin och sprit som har intressanta smaker och spännande stories att erbjuda. Men det kommer aldrig landa i billig ölförsäljning på flak eller menlös vinproduktion som går direkt i box – de produkterna hittar man redan på Systembolaget.

Men ett framtida beslut om att tillåta gårdsförsäljning kommer riskera monopolet och öppna upp för andra aktörer och det är där som den stora stötestenen ligger, om regeringen nu lyckas hitta ett sätt att tillåta gårdsförsäljning OCH ha kvar bolagsmonopolet så kan kanske det här betänkandet ta rätt väg.

Om inte så kommer de närmaste åren pendla mellan hopp och förtvivlan för de små bryggerierna, vinproducenterna och sprittillverkarna som behöver gårdsförsäljningen för att våga investera ännu mer i sina produkter. De stora vinnarna är de lobbyister, PR-byråer och kommunikationsföretag som nu ska positionera de olika åsikterna och se till att rätt personer får rätt information. Helt och hållet beroende på vad man tycker om kärnfrågan.

Vad jag tror?

Jag tror faktiskt att det kommer bli tillåtet med gårdsförsäljning. Branschen har en sådan tillväxtkraft och en sådan popularitet just nu så det finns en styrka i det samlade önskemålet. Kanske, kanske kan man snart få göra som i snart sagt hela världen – köpa lokal öl i en lokal butik. Det skulle vara på tiden…

Nytt på hyllan - svensk öl växer så det knakar
Black hops från Bearded Rabbit