Nytt på hyllan – svensk öl växer så det knakar

10 maj, 2018
Kategori:
Svenska öl på bolaget. Foto: Joel Linderoth.

De senaste åren har varit en rekorderlig resa för den svenska ölen och konstigt nog fortsätter den att växa. Antal olika öl, antal druckna öl och antal bryggerier – alla blir de fler som kommer från svenska mindre bryggerier.

Inför varje nytt år så tänker jag att det är stopp, att det inte kommer några fler nya bryggerier. Men sedan sätter det igång, bryggeri efter bryggeri poppar upp i såväl stad som landsbygd och det verkar faktiskt vara så att artrikedomen är större än vad man tänker att den kan bli – expansionen på bryggerinivå är fortfarande stark.

Den senaste lokala lanseringen på Systembolaget gav ytterligare nya namn på hyllan, några bryggerier som varit igång ett tag men nu tog steget in på bolaget, några bryggerier som haft öl på bolaget tidigare men som nu adderade ännu fler och så några bryggerier som varit borta ett tag men som nu återkommer till bolagshyllorna.

Känner du till exempel till Wessinge brygghus? Eller Prins Katts hantverksöl? Revsund brewery, Brewify eller Billdale? Alla är de bryggerier som startats i Sverige de senaste åren och som du kan hitta på bolaget – om inte i din egen butik så genom att beställa dem.

Gör det, om inte annat för att testa ett helt nytt bryggeri!

Wessinge brygghus på bolaget.
Wessinge brygghus på bolaget.
Midsommarmaten - vilka är bästa ölen?
En historisk omröstning - gårdsförsäljning kan bli verklighet