Förlängt alkoholstopp får skarp kritik

4 februari, 2021
Kategori:

Just när krogbranschen inte trodde att det kunde bli värre så kom beskedet om att alkoholstoppet på krogen förlängs. Nu verkar det som om stoppet klockan 20 för att servera alkohol på krogen kommer löpa hela februari ut vilket riskerar att göra mängder av kroganställda arbetslösa och försöka verksamheter i konkurs.

–Det är orimligt att regeringen fortsätter med ett näringsförbud som förstör jobb och företag över hela Sverige när till och med deras egna experter säger att restaurang är en säker miljö, säger Jonas Siljhammar, som är VD på Visita som samlar besöksnäringens intresse i Sverige till Besöksliv.

Kritiken mot alkoholstoppet har varit kraftig och så sent som i förra vecka så sa Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell att man inte kan koppla restaurangnäringen i Sverige till någon större smittspridning. Trots detta så väljer regeringen nu att förlänga alkoholstoppet på krogen och omöjliggöra många krogars verksamhet framöver.

Under december månad minskade antalet anställda i besöksnäringen med 50 000 personer enligt en beräkning som tagits fram med hjälp av SCB och risken är nu att den negativa trenden fortsätter.

– December blev en nattsvart månad för besöksnäringen. Till stor del på grund av alkoholstoppet som i praktiken är ett näringsförbud som slår oerhört hårt mot jobb och företag, säger Jonas Siljhammar till Besöksliv.

Siljhammar menar att alkoholstoppet inte har någon påverkan på smittspridningen och att det måste tas bort. Istället förlängs det nu februari ut.

 

Bryggeri på Öland till salu
Sveriges bästa ölbarer - här är de