Hell yeah! Hell kommer tillbaka!

7 juli, 2019
Kategori:
Hell på Zumen

Ett av den svenska ölhistoriens viktigaste öl kommer tillbaka – i en ny version. Det är Jämtlands bryggeri som återupplivat sin Hell – en öl som på  alla sätt kan sägas ha påverkat de svenska öldrickarna till det bättre. 

Hell bryggdes en gång i tiden (1997) av dåvarande huvudbryggaren på Jämtlands bryggeri, David Jones, och krogarna Akkurat och Oliver Twist. Att brygga en egen öl till krogen var nytt, att humla den rejält var nytt och att ha en brittisk bryggare var nytt.

Ölen blev en succé och enligt Stene Isacsson, som då jobbade på Akkurat, så hör han fortfarande bryggare som berättar att Hell var starten för dem som bryggare.

Så här skriver han på Zum Franziskaners Facebook-sida.

”Hell var för många inkörsporten till den moderna ölrevolutionen och fortfarande idag hör man framgångsrika bryggare som säger att det var Hell och Jämtlands som fick dem att våga tro på sig själva och idén om att starta ett eget litet bryggeri.”

Sedan några tillbaka så finns inte Hell i produktion längre men när nu David Jones är tillbaka som huvudbryggare på Jämtlands bryggeri så har han försökt sig på att göra en 2019 års version av Hell och det är den som nu kan avsmakas.

Men bara under en kort stund, den 10-12 juli finns den på Zumen i Gamla stan i Stockholm, sedan är det slut. I varje fall för den här gången.

Och som Isacsson skriver på FB:

”Vad kommer att hända? 
Kommer succén att upprepas?
kommer folk bli förbannade för att den nya ölen i deras tycke inte alls påminner om Hell?
Har våra smaklökar kanske vant sig och blivit immuna mot beskan som vi tyckte var så stor i Hell?
Eller har vi helt enkelt blivit bortskämda med att det finns så ofantligt mycket god öl nu jämfört med 1997?”

Den som smakar får se….

Gamla Enskede bryggeri växer och skaffar bar
Saison d'être från Stockholm brewing