Saison d’être från Stockholm brewing

6 juli, 2019
Kategori:
Saison d'être från Stockholm brewing. Foto: Joel Linderoth.

Stockholm brewing har på något sätt alltid gått sin egen väg. Inte för att effektsöka och inte för att de gör särdeles spektakulära saker men de har tämligen konsekvent levererat ordentliga öl, lite stillsam kultur-hållning och ständig utveckling. Och så gör de denna öl – en av Sveriges bästa faktiskt!

Jag drack deras samarbetsöl med belgiska Brasserie de la Senne häromkvällen och den var riktigt bra, tydlig saison-stil med jästprägel och med en rejäl skopa beska i eftersmaken – något som jag är väldigt svag för. Men när jag drack den så längtade jag efter en annan istället – samma bryggeris Saison d’être – och det är ju ett gott betyg.

Och goda betyg får den här smakraka skönheten – den är just nu en av Sveriges bästa öl. I varje fall om du frågar mig. Att brygga en saison och göra det bra har inte varit de svenska bryggerierna adelsmärke men den här imponerar ständigt och frågan är om den inte blir lite, lite bättre för varje gång – eller så är det jag som inbillar mig?

Att den har utvecklats snäppet mer när den kom i storflaska är otvetydigt, den större flaskan verkar göra susen för jästen och smakerna och varje klunk är ruskigt välbalanserad med tydlig jästantydning, tydligt fruktorienterad med aprikos och nätt citrus, antydd sötma i honungsliknande smak och så en pigg, frisk, mysig kryddighet som gör att balansen är som en tisdagseftermiddag i juli – total!

Drick den som den är eller tillsammans med lite lätt asien-inspirerade fläskrätter – gott blir det hur som helst!

Och namnet ja, det är ju franska och betyder ungefär ”saison för att leva”, en anspelning på ”raison de’être” som lite grovt översatt betyder ”skäl för att leva”. Snyggt och kulturellt och i linje med vad Stockholm brewing har för sig. Gillar stort!

Hell yeah! Hell kommer tillbaka!
Hopstart Amarillo IPA från Hop Notch brewing