Hur många krogar kommer gå under?

13 januari, 2021
Kategori:

Det är akut nu. Efter nästan ett år med näst intill totalstopp i intäktsflödet och efter en decembermånad med 20.00-regeln som det totala dråpslaget så står många av Sveriges krogar och barer och balanserar på randen till konkurs. Januari är normalt sett inte den månad som lockar folk till krogarna och denna januari är värre än någonsin. Stopp för alkoholservering klockan 20.00 gör att snart sagt ingen går ut och restaurangernas intäkter är mindre än någonsin.

Facebook-sidan Restaurangbransch.se samlar idag över 15 000 krögare och krogpersonal och för varje dag blir situationen mer och mer akut och ropen på hjälp allt starkare – samhället måste göra något för att hålla en hel bransch vid liv och det är bråttom.

Och det handlar inte bara om att se till att vi fortsätter att ha en mat- och dryckesbransch värd namnet, det handlar också om att värna och skydda en för alla viktig bransch och dess intima samspel med mängder av delar av samhället.

För att få upp politikers och samhällets syn på det akuta läget har Restaurangbransch.se startat en namninsamling som du hittar här. Ambitionen är att namninsamlingen ska leda till ett antal snabba åtgärder, insatser som kan minska trycket på krögare och barägare som just nu går igenom en av sina värsta kriser i yrkeslivet.

Så här skriver man på namninsamlingssidan.

Och det är så klart inte bara krögare och personal på krogen som påverkas av de bistra tiderna i restaurangvärlden. Krögaren och bryggaren Peter Iwers har tillsammans med Åsa Edman skapat den här bilden på den domino-effekt som uppstår om kroglivet slås i spillror.

 

”I Sverige finns det 1,2 miljoner företag varav 99,9% utgörs av små och mindre företag. Sveriges småföretag är motorn för landets tillväxt. Det är fakta.

Vi representerar företag, entreprenörer och anställda, de som samverkar med eller blir direkt påverkade av vår allvarliga situation. Vi representerar därför också odlare, mathantverkare, producenter, leverantörer och grossister; alla med sin egen Dominobild som den ovan, men även våra gäster, våra besökare, våra turister – vi representerar dig.

Vi vill att Sverige ska fungera under och efter Pandemin.”

Du hittar namninsamlingen här, hittills har 1700 personer skrivit under.

Kampanj ska stötta Sveriges restauranger
Haket vädjar om hjälp - riskerar att gå under