Imponerande aktivitet i den svenska ölvärlden

6 januari, 2019
Kategori:
Öl från Östersunds nya ångbryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Någon som trodde att det har stannat upp? Nej, tänkte väl det! Det är i sanning ett ruskigt tempo i den svenska ölvärlden och även om några bryggerier valt att sänka tempot eller till och med lägga ned verksamheten så är det väsentligt fler som håller ångan uppe – antingen genom expansion eller genom att köra igång.

Blekingska Brygghus 19 expanderar sin verksamhet. Inte nog med att man har vunnit en lansering på Systembolaget vilket gjort att man anställt ytterligare en bryggare, man ska öka antalet spritprodukter dessutom.

Till Beernews.se berättar man nu att under 2019 kommer man dubbla sin produktion, från 50 000 liter till 100 000 liter. Imponerande!

Bearded Rabbit från Göteborg har fått upp farten rejält. I Floda som ligger mellan Göteborg och Alingsås har de inte bara byggt sitt eget bryggeri utan även skapat en bryggpub som kommer att öppna under 2019. Till Beernews.se säger de att bryggpuben kommer vara öppen en eller två dagar i veckan och att de fortfarande kommer brygga den mesta ölen på Beersmiths eftersom deras eget bryggeri bara är på 500 liter.

I Malmö-trakten hittar vi Sibbarps husbryggeri och där kommer man fördubbla produktionen och landa på omkring 100 000 liter bryggd öl under 2019. Bryggeriet anordnade en egen bryggerifest 2018 och verkar ha ambitionen att göra det igen, till Beernews.se säger man att det kom 2000 personer till festen och det är ju en smärre succé!

Östersundsbryggeriet Jemtehed & Brande har under året blivit ett Brunflo-bryggeri och dessutom sett till att beställa ett nytt bryggverk för att kunna öka kapaciteten. I samband med flytten har man startat ett nytt företag, Östersundsbryggerier, där Jemtehed & Brande numera är en del och Östersunds nya ångbryggeri är en annan.

– ”Jemtehed & Brande” blir ett varumärke och vi startar även ett nytt: ”Östersunds nya ångbryggeri”. ”Jemtehed & Brande” kommer vara mer nischad mot ölnörderi och ”Östersunds nya ångbryggeri” blir lite mer klassisk öl, säger Jesper Jemtehed till Östersundsposten.

Ambitionen är att bryggerierna inom Östersundsbryggerier ska producera omkring 80 000 liter under 2019.

Av de lite större bryggerierna bland de mindre har Dugges ambitionen att brygga en miljon liter under 2019, under 2018 bryggde man 800 000 liter så det är inte en omöjlig ambition. Under 2018 har den största utmaningen varit att skala upp produktionen vilket bryggeriet svarar på i sajten Beernews pågående enkätserie.

Vill du få reda på mer nyheter om svenska bryggerier rekommenderas enkätserien på Beernews.se – riktigt intressanta inblickar i svensk bryggerinäring just nu.

2019 blir ett spännande ölår i Sverige – som vanligt!

Festivalfrossa i öl-Sverige
Bra öl i glaset just nu