Julöl – visste du det här om julölen

15 december, 2019
Kategori:

Julöl, vad är grejen med det egentligen? Ja, det är ju en klassisk öl som man dricker till julmaten så klart men vad är det som är så speciellt med den? Kanske ingenting? Kolla in fakta om den svenska julölen – du vill ju kunna briljera på julbordet…

Julöl – en egen typ av öl?
Nej, julöl är ingen stil utan man kan faktiskt sätta etiketten julöl på alla öl. Traditionellt sett har julölen varit en mörk lager men så behöver det inte alls vara längre. Kolla på bolaget, du kommer hitta alla möjliga och omöjliga julölsvarianter – lager, ipa, saison och porter – en del är bra och en del är mindre bra.

Julöl – en låååång tradition?
Att dricka öl till jul har säkerligen gjorts så länge som öl och jul har funnits, varför inte liksom? Öl dracks ju till allt och förmodligen var det ett lite annat öl än det vanliga som man drack till vardags, lite starkare, lite kryddigare, lite mer speciellt. Men julöl som vi ser det idag, med en massiv lansering i butikerna, är ett betydligt senare inslag, enligt Systembolaget så lanserades den ”nya” julölen 1988 då två av storbryggerierna lanserade två julöl.

Den danska julölsdagen
Har du hört talas om J-dagen? Det är en dag som startades av danska Carlsberg 1990 och innebär att bryggeriet lanserar sin julöl. Ölen skeppas ut till barerna runt om i Danmark och så dricker man den och känner lite julstämning. Samma dag har de senaste åren försökt lanseras även i Sverige av samma bryggeri men den har inte riktigt slagit igenom ännu….

Dock, ambitionen har funnits och i Falkenberg där den svenska grenen av det danska företaget huserar så har man haft viss framgång med att fira J-dagen även om traditionen inte satt sig. Ännu. Men det kanske kommer?

Julölen som säljer mest
Kollar man sortimentet av julöl – och då bara de som just har namnet julöl – så landar man på 53 stycken i december 2019. Lägg till de som har christmas i namnet och du hittar 20 till och sedan finns alla varianter som inte heter något med just dessa två ord. Vid juldryckslanseringen på Systembolaget den 1 november 2019 hittade man 133 drycker i sortimentet – kort sagt så har julölsmarknaden fullständigt exploderat i takt med att bryggerierna blir fler och fler.

Snart sagt alla bryggerier brygger sin egen julöl – antingen traditionellt (tänk mörk lager) eller lite mer modernt (tänk mörk ale med lite julkänsla) och det har blivit big business. Men den julöl som säljer allra mest är Mariestads Julebrygd som bryggs av Spendrups, den är ohotad etta år efter år när det gäller försäljningsvolym på Systembolaget.

Så här såg försäljningstoppen 2018 ut när det gäller volym:

  1. Mariestads Julebrygd, Spendrups bryggeri
  2. Falcon Julöl, Carlsberg
  3. Eriksberg Julöl, Carlsberg
  4. Sofiero Julöl, Kopparbergs bryggeri
  5. Pripps Jul, Carlsberg

Julöl – vilken är godast
Att sälja mest och att vara godast är ju som bekant helt skilda saker och att säga vilken julöl som är godast går ju inte, det är ju en smaksak. Men man kan ju lyssna på de som testar öl mest hela tiden och då ser man några raka linjer i julölssmakandet – vilka är de godaste ölen helt enkelt? Ständiga favoriter är Mysingen Midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri, Kalasjulöl från Nils Oscar och Oppigårds Winter ale och – de får alla höga betyg överallt! Ja, eller nästan överallt… För att inte tala om Julöl från Jämtlands bryggeri – alltid en favorit i tyckarkretsar. Alla fyra är riktiga höjdare där Mysingen är den som sticker ut mest med sin intressanta och väldigt kryddning.

Julöl – med udda smaker
Ska du leta klassisk julöl så finns det några som du kanske ska undvika…. Inte för att de inte smakar gott utan för att de är lite udda. En sådan är Lusse lelle från Brekeriet, en syrlig öl med smak av saffran. Vissa älskar den men söker man en traditionell julöl så kommer man bli besviken…

Och här hittar du de bästa julölen 2022 – håll tillgodo!

Årets ölutvecklare - här är de som kan vinna
Wisby Jul från Gotlands bryggeri