Wisby Jul från Gotlands bryggeri

2 december, 2019
Kategori:

Sedan 1995 har Gotlands bryggeri gjort öl-älskare i hela Sverige glada, det är många som tjusats av deras stilrena öl och lika stilrena flaskor och med en smart prissättning så har de lyckats fånga många av de som vill sätta en fin flaska på bordet eller hälla en god öl i sitt glas.

Gotlands bryggeri är en del av Spendrups bryggeri och några av deras öl bryggs inte på ön utan på det stora bryggeriet i Grängesberg – hur det är med denna öl vet jag faktiskt inte… Kan man se det på flaskan? Nja, man vill nog inte skylta med att en del av ölen bryggs på fastlandet – det skulle så klart förta en del av bryggeriets storytelling.

Gotlands bryggeris storsäljare är deras Wisby pils, en riktigt populär tysk-präglad lager som finns över snart sagt hela Sveriges bolag, en bedrift som inte så många bryggerier mäktar med. En annan favoritvariant är deras Sleepy Bulldog-serie som du kommer hitta på de flesta barer där Spendrups basar över innehållet – den har fått en lite kool-stämpel över sig som bryggeriet förmodligen är riktigt glada för.

Den här ölen då? Ja, den har två fina karaktärsdrag som gör att den dels skiljer sig från mängden och dels blir en riktigt bra matöl – syrlighet och rökighet. Rökigheten är inte på något sätt påträngande, det är ingen rököl, men matchar bra de lite brända tonerna i revbenen eller de lite söta tonerna i skinkan. Syrligheten gör att den känns frisk och pigg genom hela måltiden – fjärran från den jolmighet och sötma som vissa julöl dras med.

I botten av smaken finns en del rostade drag, lite lätt frukt och en antydan av lite chark – syrlig och rökig korv typ. Gott minsann!

Julöl - visste du det här om julölen
Sänk skatten på hantverksöl - till hälften