Sänk skatten på hantverksöl – till hälften

8 november, 2019
Kategori:
Klassisk bryggarbil

Nu vill Sveriges mindre bryggerier att politikerna ser till att ge goda förutsättningar för en fortsatt utveckling av hantverksölen. I en rapport som presenteras i november kräver de sänkt skatt för de mindre bryggerierna – och det rejält!

– De flesta småbryggerier drivs av entusiaster och ofta oavlönat. I en undersökning som vi har gjort med våra medlemmar visar att de främst skulle utnyttja skattelättnaden till investeringar i utrustning och personal. Personal är en bristresurs idag, säger Johan Håkansson som driver Ängöl i Kalmar till Beernews.

I samband med att rapporten presenteras kommer 20 av medlemsbryggerierna ha öppet och presentera kraven och ambitionen är att de ska få besök av politiker på varje bryggeri.

– Det här är något vi tror på. Hantverksbryggerier är uteslutande småföretag, och många av finns i glesbygden. Så det är en satsning på småföretagande i glesbygd också, säger Håkansson till Beernews.

Inspiration till förslaget har föreningen fått från andra länder inom EU som utnyttjar möjligheten att stötta mindre bryggerier med sänkta skatter i det landet. Kravet på politikerna är att de ska minska skatten till hälften, idag är skatten dryga 2 kronor per alkoholenhet och liter öl – önskemålet från de lokala bryggerierna är 1 krona istället.

Humle och Dumle från Qvänum. Foto: Joel Linderoth.
Humle och Dumle från Qvänum. Foto: Joel Linderoth.
Wisby Jul från Gotlands bryggeri
Omaka beer - ny bryggeripub i Stockholm