Little Rocket Man från Södra Maltfabriken

19 september, 2018
Kategori:
Little Rocket Man från Södra Maltfabriken. Foto: Joel Linderoth.

Det var någon som frågade mig om vilken öl jag hade som favorit för tillfället. Något förvånande hörde jag mig själv svara Little Rocket Man. Men efter att jag hade svarat så insåg jag att jag nog hade svarat rätt. Little Rocket Man från Södra Maltfabriken är en favorit just nu.

Södra Maltfabriken är ett bryggeri som jag följt ganska nära genom åren. När de rullade igång sin verksamhet var det i ett annat öl-Sverige, ett öl-Sverige som hade flera nya moderna bryggerier som Oppigårds, Nils Oscar och Jämtlands men där de lokala bryggerierna precis hade börjat etablera sig i olika delar av Sverige.

Södra Maltfabriken etablerade sig söder om Stockholm, tog ett retro-inspirerat namn och satte retro-etiketter på flaskorna och började rulla ut sin öl. Det gick bra trots att ölen faktiskt inte var så bra. Problem i bryggverket gjorde att det smakade plast och unket och jag tror baske mig de höll på i ett år innan de hade fått koll på problemen i bryggeriet.

Trots detta så ökade produktionen, närområdet hade väntat på ett lokalt bryggeri och man hade volymkapaciteten, man hade en begynnande distribution och man hade ett riktigt snyggt varumärke. Dessutom hade man tajming och Södra Malt blev en snackis, ett bryggeri som många fick en relation till.

Södra Maltfabriken fick också, vilket var ganska tidigt i den moderna ölsagan, i Sverige, möjlighet att vinna en offert på Systembolaget – en offert på (tror jag) 40 000 liter (eller var det 40 000 burkar?) – offerten var en av de första ”stora” offerter som ett av de nya, mindre bryggerierna plockade hem.

Om jag inte minns fel så var det pale alen Almighty som bolaget köpte in och om jag inte minns fel (igen!) så bryggde Södra Malt ölen delvis på Spendrups bryggeri i Dalarna.

Se där, ett stycke svensk ölhistoria! Och Södra Maltfabrikens och Spendrups historia har fortsatt – idag ingår Södra i Spendrups varumärkesportfölj.

Södra Maltfabriken och Spendrups. Foto: Skärmdump.
Södra Maltfabriken och Spendrups. Foto: Skärmdump.

Genom åren har jag druckit Södra Maltfabrikens öl med jämna mellanrum och jag har oftast landat i samma slutsats gång efter annan – habilt men inte mer. Felsmakerna finns inte kvar men det är genomgående öl som landar i mainstream-fällan, bryggeriet har landat i fållan där man vill kunna sälja större volymer till mindre priser (relativt sätt) och därmed håller man ned råvarulistan och lyckas inte dunka in de stora smak-sensationerna.

Märk väl att detta nu är spekulationer från min sida och en subjektiv upplevelse, det behöver inte överensstämma med sanningen.

Dock, på senare tid har jag hittat en del öl från Södra Maltfabriken som börjat röra sig i högre smakregister och den här – Little Rocket Man – är definitivt en fullträff från bryggeriet i Haninge. Smakrik, nyanserad och balanserad mellan de där lite mörka frukstråken och de lite ljusa citrus/grape-smakerna – en bra och finstämd mix.

Kul att Södra Maltfabriken har börjat hitta formen igen! Sedan måste jag kolla vidare på det där med Spendrups-kopplingen, vad är dealen egentligen?

Egen app ska få fler att gilla Två feta grisar
Du kan rädda bästa öltidningen i Sverige