Lokala bryggerier kämpar – så räddar du den svenska ölen

6 mars, 2023
Kategori:

Det är hårda tider för svenska bryggerier just nu. Inte nog med att råvarorna humle och malt har blivit dyrare utan förpackningarnas pris har också gått upp rejält – burkar och flaskor har blivit betydligt dyrare. Dessutom så har distributionskostnaderna skjutit i höjden i takt med dyrare drivmedel, beslutet om gårdsförsäljning dröjer och de skattelättnader som de flesta länder i Europa har tagit i bruk införs inte i Sverige. Tufft läge minst sagt.

Flera svenska mindre bryggerier har redan tvingats slå igen och lägga ned verksamheten och risken är att det blir fler. Så vad du kan som konsument göra för att stötta ditt lokala bryggeri?

Här är tipsen som gör att du kan hjälpa till att stötta den svenska ölbranschen.

Köp lokal öl

Farsta I Love You från Södra Maltfabriken. Foto: Joel Linderoth.

Det enklaste tipset är så klart att köpa lokal öl. På Systembolaget, i mataffären och direkt från bryggerierna när de har försäljning på plats. Välj lokalt helt enkelt.

Beställ öl på Systembolaget
Om du tycker att ditt lokala bolag har för lite utbud av det lokala eller det inte är tillräckligt spännande så beställer du öl via bolagets sajt. Det är superlätt! Du skapar ett konto på ett ögonblick och du kan beställa i stort sett vilka öl som helst från vilket svenskt bryggeri som helst. Utbudet är enormt! Det smarta är dessutom att ditt lokala bolag ser att det finns intresse för öl och det märks i framtida utbud.

Välj krogar som har lokal öl
Många restauranger har i takt med större kundintresse tagit in svenska lokala öl. Men inte alla. Se till att gå på restauranger som inte bara serverar öl från de stora jättarna utan också har lokala bryggeriers öl i kylar och kranar. Bredden är styrkan och nu är det viktigare än någonsin att köpa svenskt! Och om du är en på restaurang som bara har makro-bryggeriers öl i sitt utbud, fråga efter lokal öl. Kundintresse lönar sig!

Besök bryggerierna och berätta att du bryr dig
Många bryggerier har bryggpubar eller taprooms. Gå dit! Säg att du gillar deras öl! Berätta att de betyder något för dig och för dina smaklökar, att deras öl faktiskt är bland de godaste du smakat. Fråga om råvarorna, filosofin, ekonomin – allt! Du kommer lära dig mycket och bryggerierna, för att inte tala om de som jobbar på bryggeriet, kommer att förstå att de betyder mycket.

Läs en ölbok!
Ju mer man vet, desto intressantare är det. Det finns ölböcker av många slag och du kan låna den på biblioteket eller köpa den – det viktiga är att den blir läst. Du kommer förstå humlens smaker, ölets traditioner och det härliga med alla stilar och det gör att du väljer öl på ett annat sätt.

Följ en öl-nörd!
De finns där du minst anar det och de kan bidra med tips, anekdoter, fakta och tyckanden. Läs Robert Lagerström som skriver om öl i GP eller Sanna Lindbergs ölartiklar i DN eller följ Robert Anderssons och Micael Lyséns ölpodd Ölvärlden eller podden Ölpölen – du kommer få tips och kunskap som gör att du gör ännu bättre val av öl.

Gå till en ölbar
När du går ut för att ta en öl, välj en ölbar! Utbudet är större, smakerna härligare och kunskapen djupare och du får något helt annat än din standardöl. De finns inte bara i storstäderna utan de finns snart sagt överallt. Fråga efter en lokal öl eller en rekommendation eller en smakbricka – det kommer vara ett spännande äventyr.

Kolla etiketten

Kosta julöl från Kosta bryggeri. Foto: Joel Linderoth

När du väljer öl, kolla på etiketten. Var är den brygd? Vad är det för stil? Vad är det för råvaror. Du skulle ju aldrig bara köpa en flaska rött vin eller hur? Nej, då ska du inte heller bara köpa en burk öl. Och du kanske kommer märka att det bryggeri som du trodde var lokalt inte alls är det. Eller kanske inte ens finns?
Men Kosta bryggeri finns, det vet vi…

Tipsa om öl du gillar
Hittar du en öl som du gillar extra mycket? Tipsa om den! Ta en bild och lägg ut på Instagram, säg till kollegan som du vet dricker generisk volymöl att hen kan testa den här, få andra att få upp ögonen för din lokala favorit.

Välj öl till maten
De flesta väljer fortfarande vin till finmaten. Men inte du! Snart! Välj ölen med omsorg, fråga personalen om bra mat- och öl-kombinationer och se vad de tipsar om. Kanske har de världens bästa kombination som du inte hade fått reda på om du inte frågat.

Gå på ölfestival
Det finns en ölfestival för alla – gå dit! Stor eller liten, utomhus eller inne, bred eller nischad. Gå dit, smaka på ölen, snacka med bryggarna och hitta en massa nya favoriter och få tips om stilar, smaker och trender som du knappt hade koll på.

Vad kan man mer göra för att stötta svenska bryggerier? Tipsa gärna!

Stockholm brewing lägger ned
Nyheter om öl 19 2023