Stockholm brewing lägger ned

7 mars, 2023
Kategori:

Stor förvåning blandat med bestörtning. Så är reaktionerna på beskedet att ett av Stockholms mer innovativa bryggerier lägger ned. Ett bryggeri som dessutom lett utvecklingen i öl-Sverige gällande vissa delar.

Stockholm brewing är utan tvekan ett väldigt intressant bryggeri. Inte bara för att man gör högkvalitativ öl, därtill smaksäker och innovativ öl utan också för att man ständigt testat gränser och vidgat öl-Sverige på olika sätt. Man var bryggeriet som såg till att smakprov på bryggeri blev verklighet, man var bryggeriet som vågade jobba med spontanjästa öl och man var bryggeriet som vågade satsa stort i Frihamnen.

Kanske för stort?

För man var också bryggeriet som trots denna experimentlystnad, trots dessa kvaliteteter och trots dessa goda öl inte klarade av att hålla skutan flytande i en väldigt utsatt period för öl-Sverige. Den 6 mars 2023 inleddes konkursförfarandet för bryggeriet och vad som händer nu återstår att se.

Så här skrev man på sin Insta idag:

”This one is a tough post to write: The perfect storm of pandemic, war, high rent, massive cost rises and inflation mean that we can’t survive in our current location.
We are hurting. We feel battered and shocked. We have the best team of brewers that put their heart and soul into the beers we made for the last 10 years.”

Så sagan om Stockholm brewing är slut. I varje fall som den ser ut nu. Förhoppningsvis hittar man en ny väg framåt, på en annan plats, men just nu är det bara nattsvart för bryggeriet som är så omtyckt av så många.

”How you can support us? – we hope to continue in some way. So please carry on buying our beers from bolaget and pubs and restaurants as you have done before.”

Att Stockholm brewing har betytt mycket och har många vänner runt om i Sverige märks också på reaktionerna från andra i öl-Sverige.

Erik Fritiof som driver Hyllie bryggeri och dessutom är ordförande i Sveriges Oberoende Bryggerier hyllar bryggeriet och skriver att bryggeriet varit en föregångare och inspirationskälla för många. Sanna Lindberg som är ölskribent på DN och alldeles snart kommer ut med en bok om svensk öl pekar på att de var bryggeriet som såg till att taprooms i Sverige blev verklighet och att avskedet är ett underbetyg till Stockholms öldrickare.

Många bryggerier, bryggare, ölnördar och ölälskare sörjer bryggeriets försvinnande och bryggeriet själva hoppas på någon form av återkomst.

”We thank all our customers for the last ten years drinking our beers. Please continue to do so as long as you can.”

Stockholm brewing, som bolag heter man Sthlm brewing, omsatte 2021 8,4 miljoner kronor och gjorde en förlust på 1,4 miljoner. Året dessförinnan var omsättningen 9,3 miljoner och då gjorde man en liten vinst.

Så vad händer nu? Bryggeriets verksamhet lär tas över av en konkursförvaltare, ölen som redan är producerad finns på bolaget och på krogar och taproomet, som drivs i en separat verksamhet, fortsätter att hålla öppet. Ryktet säger att det blir stort öl-kalas på fredag – kanske vet vi redan då vad som händer med verksamheten.

Om du vill testa Sthlm brewings öl så är de välrepresenterade på Systembolaget med höjdare som Italo Pils, Östermalmspilsner, Frihamnsporter, Saison d’Etre och Besserweisser. Riktigt bra öl allihop.

Och skulle du händelsevis sitta på några miljoner som du inte riktigt vet vad du ska göra av så är läget klockrent, du får ett fint, välskött och älskat bryggeri och får dessutom hänga med några av öl-Sveriges skönare personer. Ta chansen!

Som av en olustig slump så skrev jag detta inlägg så sent som igår, föga anade jag att ett så omhuldat bryggeri skulle tvingas kasta in handduken redan idag.

Nyheter om öl 20 2023
Lokala bryggerier kämpar - så räddar du den svenska ölen