Nyheter om öl 19 2023

5 mars, 2023
Kategori:

Pukor och cymbaler! Flaggskepp och kastanjepuré! Här kommer det ölnyheter från när och fjärran! Eller rättare sagt från Sverige – in och läs!

Munkbron är tillbaka

Bryggeri Munkbron. Foto: Bryggeri Munkbron.

Kommer ni ihåg Bryggeri Munkbron? Det låg/ligger i Gamla stan i Stockholm och drivs av Hans Nyström men man kan väl säga att det varit lite stökigt kring verksamheten. En gång i tiden så flyttade bryggeriet in i den härliga fastigheten när Monks huserade där men Monks hamnade i problem och det ställde till det för bryggeriet. Sedan drevs det i annan regi ett tag och de senaste åren har det varit ett samarbete med krog-nestorn Melker Andersson under namnet Vört. Men nu verkar det vara Bryggeri Munkbron som gäller igen om man ska tolka det hela rätt.
Så här skriver bryggeriet på sin Facebook-sida:
””Bryggeri Munkbron” återuppstår!
Efter mycket ”om-och-men” och ”sju svåra år” (bokstavligen)…
…så öppnar ”Munkbron” dörrarna. Igen.
Det blir verkligen i ”all enkelhet!” – work in progress- men det kan nog vara trevligt ändå.
Ni från förr som minns ”Bryggeri Munkbron” och nya vänner som ännu inte tittat in. Alla är välkomna!
Öl och korv – vad kan gå fel liksom?”

Vi får se vad som händer men klart är att bryggare Hans Nyström kan brygga väldigt bra öl och det ser vi fram emot.

Stort släpp på bolaget
Visst är det som lilla julafton varje gång det är TSLS-släpp? Denna lite bändiga kombination av bokstäver som ska läsas som Tillfälligt Sortiment Lokalt och Småskaligt. Måndagen den 6 mars är det dags och då kommer inte mindre än 102 nya svenska öl till bolagets hyllor. Många av dem är beställningsbara och du kan helt enkelt gå in på Systembolagets sajt och sätta igång att botanisera. Öl från bland andra Good guys brew, Skellefteå bryggeri, Poppels och Akia brygghus – bland många andra!

Vismarlövs brygghus har lagt ned
Allt är sålt och även om det finns lite öl kvar på bolaget så har skånska Vismarlövs brygghus avslutat verksamheten och har sålt bryggeriutrustning och allt därtill. Tack för den här tiden och lycka till med nya projekt framöver!

Ölprovning i Nässjö
En av Sveriges finare ölkrogar ligger i Nässjö. Om du har vägarna förbi så måste du besöka Nässjö ölkafé och man hinner göra det om man lägger in ett tågbyte i denna småländska stad, jag har lyckats flera gånger! Väl värt!
På onsdag är det internationella kvinnodagen och då hålls det en provning på detta ölkafé – kanske dags för ett besök då? Du hittar allt om detta på krogens Facebook-sida.

Danmark fortsätter öka

Danska bryggerier 2022. Skärmdump från Ale.dk.

Jo, jag vet, denna lilla blogg handlar framförallt om svenska bryggerier men låt oss ta en kort titt på Danmark och konstatera att antalet bryggerier i Danmark fortsätter öka. När uppgifter från Beerticker.dk och danska Bryggeriforeningen sammanställs så ser man att Danmark nu har 261 bryggerier, en ökning med 19 nya bryggerier under 2022.
Du kan läsa mer om denna glädjande nyhet på Danske ølentusiasters sajt som rapporterar om detta.
Vill man veta mer om utvecklingen vad det gäller antalet bryggerier i Sverige så kan man med fördel lyssna på ett nyligt avsnitt av Janko-podden där Jan-Erik Svensson och Johan Lenner pratar om den senaste utvecklingen på bryggeri-fronten i Sverige. Rekommenderas! Finns där poddar finns och på Instagram här. 

Fler ölnyheter? Titta här!

Lokala bryggerier kämpar - så räddar du den svenska ölen
Nyheter om öl 18 2023