Mistral från Ängöl

5 november, 2018
Kategori:
Mistral Single Hop från Ängöl. Foto: Joel Linderoth.

Har du någon gång varit i södra Frankrike så vet du vad mistralen är för något. Från bergen kommer en intensiv, genomdrivande och ganska kall vind som gör att man gärna tar på sig en extra tröja och kanske värmer lite vin med kryddor på spisen. Ölen från Ängöl heter Mistral eftersom den är bryggd med den franska humlesorten Mistral – dock inte för att den är så obehaglig som vinden mistral kan vara.

Humle är verkligen inte en ingrediens i öl som legat på latsidan de senaste åren, tvärtom så har humlen varit det bärande elementet i den sedan 70-talet framväxande moderna ölkulturen. Så klart var humlen en väldigt viktig ingrediens även före det men i takt med att humlen accentuerats, hyllats och utforskats så har den mer och mer kommit att bli ölens fixstjärna och lyser idag helt klart klarast i gruppen humle, jäst, malt och vatten.

I takt med det har även de lokala humlesorterna börjat ta plats och de senaste åren har många lokala humleodlingar satt igång på jakt efter de traditionella, inhemska humlesorterna som förr i tiden var så självklara på svenska landsbygden. Du kan läsa lite mer om svensk humle här.

Dock, i den här ölen så är tillskottet inte alls svenskt och inte alls klassiskt utan Mistral är fransk och nyframtagen i den moderna humleavlingens namn. Och det gör ju inget, bara det blir bra.

Och det blir det. Ängöl från Kalmar vet hur man brygger öl och man vet dessutom hur man handskas med humle och lyckas på en maltig botten låta humlen ta plats och spela förstafiolen. Jag ska medge att jag aldrig hade satt Mistral som humlesort men de citrustoner som den ska ge finns klart där och drar åt lite mer exotiska aromer som passionsfrukt och mango.Välgjord, nyanserad och välsmakande – vad kan man klaga på då? Inget.

Fler fredagsöl hittar du här!

Första ölen från Hop Notch brewing
Kaggen på nätet - det kommer gå fort!