Kellerbier från Nils Oscar är bästa svenska hantverksölen

18 oktober, 2018
Kategori:
Öl på SM i Mathantverk. Foto: Joel Linderoth.

Vilken är din svenska favorit bland de svenska hantverksölen? Med betoning på svenska alltså… På SM i Mathantverk utsågs nyligen vinnaren.

Även om de svenska hantverksölen är väldigt många så är det inte så många som är svenska på riktigt. Alltså att samtliga råvaror i ölen är odlade i Sverige – öl där humle, malt och jäst kommer från svenska verksamheter.

På senare tid har intresset för svenska råvaror i svensk ölbryggning blivit starkare och starkare och humleodlingar, mälterier och jäst-produktion har satts igång – än så länge på en ganska blygsam nivå.

Ett av de bryggerier som dragit nytta av närheten till ett av de nya mälterierna är Nils Oscar som i sin kellerbier använder sig av malten Balder som mältats på Warbro kvarn som ligger i närheten av bryggeriet. Och vilken öl det har blivit.

Klassisk blindprovningsbild. Foto: Joel Linderoth
Klassisk blindprovningsbild. Dock ej med vinnarölen i just det här glaset. Foto: Joel Linderoth

På nyss genomförda SM i Mathantverk i Malmö rankades ölen som nummer ett i klassen öl och mjöd och kan numera titulera sig bästa svenska hantverksölen – i varje fall ett år framöver tills SM i Mathantverk arrangeras igen.

Jag hade förmånen att sitta i juryn i just den här kategorin och jag kan avslöja att juryn generellt sett var väldigt övertygad om att detta var den bästa ölen – ren i doften, nyanserad och medelfyllig i kroppen och med en fantastisk smak i såväl grundsmaker och eftersmak. En värdig vinnare.

SM i Mathantverk arrangeras av Eldrimner som jobbar intensivt med att lyfta fram och uppmärksamma svenskt mat- och dryckeshantverk – uppställningen var imponerande på årets SM i Malmö.

Läs också: Nu är humle hett igen – så odlar du själv

Den än så länge hemlige vinnaren. Foto: Joel Linderoth
Den än så länge hemlige vinnaren. Foto: Joel Linderoth
Kaggen på nätet - det kommer gå fort!
Egen app ska få fler att gilla Två feta grisar