Nyheter om öl 22 2023

25 mars, 2023
Kategori:

Tro det eller ej, här kommer det svenska ölnyheter i en liten gåsrad fylld av glädje. Läsen och lären och njuten är påbudet.

Nya tag med kommande bok
Nyligt släpptes ju en bok med det tilltalande namnet ”Den svenska ölkulturen” (väl värd pengarna!) och samtidigt så ger ett annat bokprojekt ifrån sig ett livstecken. Roligt nog lystrar även det bokprojektet till namnet Svensk ölkultur och drivs av herrarna Peter M Eronson, Fredrik Berggren & Tobias Janius – välkända öl-personer alla tre. Så här skriver de på projektets Facebook-sida:
”Det var länge sedan vi var aktiva här på sociala medier men nu kommer vi så sakteliga framöver börja dela med oss lite mer av vårt arbete med boken. Eller böckerna rättare sagt. För det har visat sig att detta passionsdrivna projekt som vi arbetat med vid sidan av våra vanliga jobb som egenföretagare har växt så pass mycket att vi beslutat oss för att göra två böcker istället för en.”
När boken (böckerna!) kommer så kommer även de vara obligatorisk läsning för alla inblandade.
Mer om projektet hittar du här

Brewski lanserar Brewski labs

Brewski Labs
Brewski Labs i sin förklaring. Foto: Skärmdump.

Brewski är ju ett riktigt bra bryggeri och håller till i Helsingborg. Välsmakande öl, härliga illustrationer, bra festival och bra krog. Ja, ni vet ju allt det där. Nu håller de på att lansera något som de kallar Brewski Labs och jag ska villigt erkänna att jag inte till 100 % förstår vad det är. Och, för att vara tydlig, det handlar helt och hållet om mig.
Låt mig bara i det här läget säga att det handlar om NFT:s och kryptovaluta och lite annat och jag tänker verkligen försöka förstå – jag har nog sällan känt mig så gammal som när jag läste om detta. Du, som förhoppningsvis direkt fattar allt, får gärna läsa mer här. Och får gärna berätta om upplägget för mig så att jag förstår lite mer… I veckan som kommer ska jag kontakta Brewski så får de berätta mer.

This is how brygger experiment

This is how – experiment. Foto: This Is How

Alla har så klart varit med om det, att misslyckas. Vad man än företar sig så ingår det alltid att bågen spänns och brister, i varje fall ibland. Det där tar bryggeriet This Is How fasta på och lanserar nu sin mer experimentella linje och kallar den… ”How to keep trying”. Visst gillar man det? Fortsätt utvecklas. Fortsätt testa. Fortsätt leta nya vägar. Första ölen i serien heter så klart”How to keep trying 001″ och är en Cold IPA.

Spännande uppställning i juli

Matverkstaden Beer Fest

Visst är väl Matverkstaden ett spännande namn på en krog? Det låter både rustikt och experimentellt på ett fint sätt. Om jag startade ett bryggeri skulle jag nog baske mig kalla det Ölverkstaden, ha det i en gammal industribyggnad, köra svensk korv och ost som grundmeny och ha så där ruffiga stolar på en uteservering i grus. Rött tegel, rangerbangård några hundra meter från en stadskärna. Men det finns säkert redan.
Nåväl, Matverkstaden ligger i Malmö och de anordnar i juli en fest som de kallar Matverkstaden Beer Fest och som verkar vara det perfekta sättet att tillbringa dagen som kallas den 29 juli. Fina bryggerier, fin stad, fin månad. Mer om kalaset hittar du om du följer Matverkstaden på Facebook.

Mer och fler och ännu fler ölnyheter? Då finns de här.

Pang Pang är årets ölutvecklare
Ölskribent lanserar bok om svensk ölkultur