Ölskribent lanserar bok om svensk ölkultur

22 mars, 2023
Kategori:

Svensk öl är på snabb frammarsch. Det senaste decenniet har det poppat upp bryggerier i stor mängd och många har blivit riktiga succéer. Om allt detta vet Sanna Lindberg det mesta och nu ger hon ut en bok om den moderna svenska ölkulturen.

Från 30 till över 400 bryggerier på bara ett decennium, det är en utveckling som heter duga. I dag finns det svenska bryggerier snart sagt överallt och i nya boken Den nya ölkulturen kan den intresserade lära mycket.

– Den svenska ölscenen har utvecklats explosionsartat det senaste decenniet och jag är en, av ganska få, journalister som regelbundet skrivit om det, men också provat så gott som allt svenskt öl som släppts. Jag har verkligen suttit på första parkett och den här boken har jag drömt om att få skriva länge, berättar Sanna Lindberg när Land träffar henne över en öl
– Det är många konsumenter som känner sig vilsna i den nya ölkulturen och med boken vill jag tillgängliggöra öl, och också inspirera till nya upplevelser. Öl har i dag en otrolig bredd och jag menar bestämt att det finns något för alla, vid många olika tillfällen.

Den svenska ölkulturen ges ut av Bonnier Fakta. Foto: Joel Linderoth.

Hur är status för den svenska ölen just nu?
– Kvalitetsmässigt har den svenska ölen aldrig varit bättre, dessutom finns det en bredd, ett djup och en stark lokal närvaro. Bryggerierna har dock stora ekonomiska utmaningar just nu och vi måste bli fler som aktivt väljer att då och då dricka ett hantverksöl. Annars är risken att stora delar av det fina vi byggt upp kommer att försvinna.

Kan du tipsa om tre bryggerier vars öl jag ska titta lite extra efter?
– Remmarlövs Gårdsbryggeri i Eslöv visar gång på gång att de behärskar ett brett spektrum av ölstilar samtidigt som de arbetar med både svenska och ekologiska råvaror där det är möjligt. Omnipollo i Stockholm är just nu otroligt starka både på sina humliga öl, samt lagerölen – håll utkik! Slutligen tipsar jag gärna om Örebro Brygghus och i synnerhet deras saisons, en ölstil som lämpar sig alldeles utmärkt nu på våren.

Och vilka öl specifikt?
– Från Remmarlöv – Rotkraft ljus lageröl (Nr 38187, 23 kr), ett ljust, lite rustikt lageröl på svenska kuLTurkornet balder. Omnipollos Hatt (Nr 38685) från Omnipollo – en ipa som nästan poppar av tropisk humlefrukt, men fortfarande håller en snygg och törstsläckande balans. Från Örebro Brygghus tycker jag du ska testa deras Vieille Brett Saison som har en rik fruktighet jästen, ljus maltkropp och endast en lätt, läskande beska.

Att kombinera mat och öl är både gott och roligt – har du någon favorit-kombination att bjuda på?
– Många! Men jag vill särskilt slå ett slag för öl till ost. Testa ett humligt öl till blåmögelost eller ett mörkrostat till den lagrade hårdosten så kommer du förstå vad jag menar.

Slutligen; vad ska du göra nu när boken är klar?
– Först och främst ska jag ge mig ut på en liten bokturné – och då inte till bokhandlare och bibliotek, utan till taprooms, ölbarer och ölfestivaler. Där efter blir det ännu mer skrivande – att skriva om öl är kul!

Sanna lanserade boken på Lådan i Stockholm den 21 mars och halva Sveriges bryggar-elit var på plats. Nu blir det nedslag på ölkrogar och ölfestivaler över halva Sverige där alla som vill kan träffa Sanna och kolla i boken.

Nyheter om öl 22 2023
Nyheter om öl 21 2023