Nyheter om öl 21 2023

22 mars, 2023
Kategori:

Minsann, har vi inte svenska ölnyheter att presentera. Så klart vi har! Här kommer de!

Bryggeri-förening tackar nej till nominering
Sveriges Oberoende bryggerier vill inte acceptera nomineringen till priset Årets ölutvecklare. Priset, som instiftats av Carlsberg och som delats ut i drygt 10 år, har nominerat tre kandidater till priset men en av dem, Sveriges Oberoende bryggerier, har tackat nej till sin nominering.
Så här skriver de på sin Facebook-sida:
”Vi har den största respekt för samtliga jurymedlemmar, men känner att Sveriges Oberoende Bryggerier inte har en plats som en del i företaget Carlsberg Sveriges PR-maskineri. Motiveringen nämner föreningens arbete med gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt, medans Carlsberg Sverige själva, enligt vår vetskap, inte har gjort något för att supporta dessa frågor.”
Priset delas ut på Nöjesguidens ölmässa den 25/3 och de tre återstående nominerade är Pang Pang Brewery, Poppels Citybryggeri och Omnipollos kyrka.
I transparansens namn så informerar jag om att jag ingår i jury-arbetet för detta pris och har så gjort i många år. 

AKiA brygghus har öppnat krog
Den 17 mars öppnade Kungsbacka-bryggeriet sin krog som ligger i direkt anslutning till bryggeriet. Och det är inte något litet taproom det handlar om utan bryggeriets krog har plats för 150 gäster.
”Vi var trångbodda och kunde inte brygga i samma takt som vi kunde sälja ölen. Nu ökar vi kapaciteten och flyttar till Kungsbacka. Det blir bryggeri, pub och restaurang i den före detta Saga-biografen mitt i stan, berättar grundaren Christian Figved” till Svenska ölfrämjandets Facebook-sida

Svensk ölguru med smak för belgiskt firar jämnt
Jens Skrubbe, den belgiska ölens härförare, firar att han fyller 50 med ett kalas på krogen Pressklubben. Det kanske kan låta som en liten grej för en notis men Skrubbes idoghet och härliga humör gör att det måste uppmärksammas. Därtill serverar han fenomenal öl och har gjort så i väldigt lång tid så klart grabben ska firas. Pressklubben ligger på Vasagatan i Stockholm och kalaset är öppet för alla hugade och hålls den 23:e mars. Gån dit!

Ölskribent lanserar bok om svensk ölkultur
Nyheter om öl 20 2023