Nyheter om öl 23 2023

3 april, 2023
Kategori:

Ölnyheter? Nyheter om öl? Och lite annat skoj? Jajamen, titta hit!

Svenskbelgisk öl får pris i Frankrike

Vreta medaljerat i Lyon. Foto: Vreta Kloster bryggeri

Har du hört talas om öltävlingen i Lyon? Kanske inte? Den heter i varje fall Concours de Lyon, hålls varje år och bedömer en sjutusan massa drycker av nästan alla de slag. Bland annat öl då. Dit skickade Vreta Kloster sina öl och fick bra betalt för mödan – inte mindre än fyra fina bedömningar fick bryggeriet med sig.
”Vreta kloster trippel tog guld i klassen belgisk trippel och utsågs till juryns favorit och bästa ölen från Sverige i hela tävlingen
Silver gick till Den vita nunnan (belgisk wit), Vreta kloster Matersbier (i klassen blonde ale/golden ale), och Nunnans skördeöl (traditionell Saison).” Grattis!

Stockholms-klassiker firar 30 (!)

Visst har du varit på klassiska ölkrogen Oliver Twist på Södermalm i Stockholm? Om inte så är det verkligen dags nu. Eller snart. För i maj så slår krogen till och firar 30 år och det känns som en evighet i det lilla men som en milstolpe för den svenska öl-världen. Vilka kalas denna krog har fått ge plats för! Flera bryggerier brygger specialöl till födelsedagen och det kommer vankas galej på alla möjliga sätt. Not to be missed!

Bryggeridag på fin adress

Stockholms bryggeridag
Stockholms bryggeridag

På tal om Stockholm så hittar den ölintresserade möjligheten att hitta en ny högtidsdag den 27 maj. Då anordnas nämligen den första ”Stockholms bryggeridag” då en mängd 08-bryggerier kommer hälla lokal öl till hugade öldrickare. Platsen? Café Opera. Finölen tar plats i finrummet helt enkelt. Evenemanget anordnas som en del av Stockholms Gastronomiska Huvudstadsår 2023 och biljetter hittar du här.

Många helsvenska öl lanseras
Det är inte så många svenska öl som verkligen är helsvenska. Ofta är det till och med så att malt, humle och jäst alla kommer från andra platser på jorden och att det bara är vattnet som de facto är svenskt. Men intresset för helsvenska öl ökar och både mälterier och humleodlare blir fler. Nu lanserar Ängöl sin helsvenska öl Jenny Nyström Svensk Pilsner och fler är på gång. Håll utkik – väldigt spännande med helsvenska produkter på ölhyllan.

Debatten om gårdsförsäljning går vidare
Lägre skatt för mindre producenter och gårdsförsäljning – det är de starkaste önskemålen från de mindre bryggerierna i Sverige. Den senaste tiden har kraven på lägre skatt, som i stort sett hela Europa redan har, ökat i styrka och parallellt med detta krav så pågår samtalet/debatten/kommunikationen om gårdsförsäljning och har gjort så under lång tid. När ska det bli av?
Det senaste inlägget i debatten är ett debattinlägg på SvD.se av Ayla Yavuzalp, ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier
och Johan Håkansson, ölbryggare på Ängöl i Kalmar, biträdande expert till gårdsförsäljningsutredningen som svarar på ett tidigare inlägg i samma tidning. Helt klart läsvärt och du läser inlägget här

Så är det med det! Fler ölnyheter hittar du alltid här!

Nyheter om öl 24 2023
Pang Pang är årets ölutvecklare