Nyheter om öl 37 2022

1 december, 2022
Kategori:

Trot eller ej, det finns fler ölnyheter att berätta om. Kolla här bara, 5 färska nyheter om den svenska ölvärlden som du bara måste läsa.

Stockholm Beer ändrar form
Nästa år kommer långköraren Stockholm Beer inte se ut som vanligt. Inte nog med att man lämnar Nacka strand och lokalerna där, man kommer dessutom inte köras på samma datum som vanligt. Än så länge har Marianne Wallberg och kompani inte berättat exakt vad planerna är men att Stockholm Beer & Whisky Festival kommer att ändra form och finnas kvar verkar vara klart. Spännande att se vad det blir!

Ny ölmässa i Stockholm 2023

Öl- och spritmässan Stockholm. Foto: Öl- och spritmässan.

I samma sfär av ölvärlden har arrangörerna bakom En öl- och whiskymässa i Göteborg berättat att de siktar på att köra en ölfestival i Stockholm nästa år. Mässan kommer att hållas i oktober vilket ju är samma månad som Stockholm Beer traditionellt har hållits och namnet är Öl & Spritmässan – enkelt och tydligt. Samma arrangörer gör ju, precis som arrangörerna bakom Stockholm Beer, ett antal olika mässor och har även tidigare gjort mässor i Stockholm.

Beer Factory i Leksand lanserar gin
Leksandsbryggeriet Beer Factory har gett sig på att producera gin. Under sommaren har gästerna i deras ölträdgård kunnat testa olika testomgångar av ginen men nu är det dags att låta fler smaka då ginen lanseras på Systembolaget i början av december. Åkerö dry gin är namnet och den kommer på bolaget den 5 december.
— Precis som med öl handlar det om hitta bra råvaror. Att balansera kryddorna är det allra svåraste men samtidigt också väldigt roligt eftersom det är en helt ny produkt för oss. Vid det här laget kan vi det här med att brygga öl, då känns det roligt med någonting nytt, säger Nina Tallberg på Beer Factory till Siljan news.

Nornir lanserar taproom
Hyfsat nya Eskilstuna-bryggeriet Nornir vilar inte på lagrarna. Bryggeriet har redan skaffat sig ett taproom där den hugade kan smaka på bryggeriets öl och dessutom smaka lite ost och chark till ölen. Litet men naggande gott är det, det finns bara 20 platser, men det verkar redan etablerat sig på den sörmländska öl-kartan. Kul!
För den som inte kan ta sig till Eskilstuna så finns Nornirs öl på bolaget att beställa.

Ny ölfamilj från Åbro

Nästgårds lager från Åbro. Foto: Åbro bryggeri.

För inte så länge sedan så lanserade Åbro bryggeri ölet Fat 21, ett återuppväckt namn från Nässjö bryggeri. Nu kommer nästa nyhet från Vimmerby-bryggeriet och namnet är Nästgårds. Den första ölen i Nästgårds-familjen är en lager som lanseras i 388 bolagsbutiker den 1 december och ambitionerna är högt satta.
– Nästgårds är ett helt nytt varumärke i Åbros produktportfölj. Vi är jätteglada över denna lansering och vår förhoppning är att Nästgårds på sikt kommer att utvecklas ytterligare. Varumärket har potential att kunna växa som familj och designen kan utvecklas till flera ölstilar i framtiden, säger Camilla Widéen, varumärkeschef på Åbro Bryggeri.

Namnet Nästgårds signalerar helt klart en lokal närvaro och har samtidigt en lite klassisk tonalitet med lite hemtrevnadskänsla. Dessutom påminner det väl lite om ett av Sveriges bästa hantverksbryggerier? Kan det vara en slump?

Fler ölnyheter hittar du här.

Kampanj ska få fler att välja hantverksöl
Nyheter om öl 36 2022