Nyheter om öl 36 2022

28 november, 2022
Kategori:

Fullt öl i den svenska ölvärlden? Så klart! Nu händer det igen och igen och igen och det är otroligt vad det puttrar och pyser hos de svenska bryggerierna. Här är några saker du bör ha koll på.

Pang Pangs festaurang fyller år
Den kom med en ny tonalitet, bryggeriet Pang Pangs festaurang i Hornstull på Södermalm i Stockholm. Smågalen, äventyrlig och inbjudande och alltid med bra öl i kranarna – Fredrik Tunedal vet ju vad han gör. Nu firar den ett år och man kan nog säga att den breddar öl-Sverige med sin attityd. Grattis på födelsedagen, fortsätt leva runt för öl-Sveriges bästa.

Omnipollos kyrka fyller också år

Omnipollos kyrka fyller ett år. Foto: Omnipollo

Än mer breddande och än mer sinnesvidgande får Omnipollo sägas vara. Bryggeriet kom hem för gott och hemmet visade sig vara en gammal kyrka i Sundbyberg, tala om att vidga vyerna. Sedan hemkomsten och starten av kyrkan så har Omnipollo-gänget bara fortsatt att övertyga öl-världen om sin fantasirikedom och nu är det ett-års-firande med galna öl-listor. Galna för att de är breda och vida och så vidunderligt bra. Grattis även här!

Stockholm brewing firar 10 år
Ett annat bryggeri i 08-området som firar är Stockholm brewing som slår till med 10-årskalas. Bryggeriet ligger numera i Frihamnen och för att fira födelsedagen så plockar man fram storflaskor ur källaren, bjuder på musik och bryggerivisningar. Grattis på födelsedagen!

Portal imponerar stort
Om du inte varit på den sällsamt trevliga krogen Portal vid St Eriksplan i Stockholm så ska du ta dig dit och känna på stämningen. Här pratar vi finmat med kvalitet, servis med glädje i tonen och så öl då. Svensk öl. För några veckor sedan berättade kocken och mannen bakom Portal, Klas Lindberg, att krogen ska bjuda in ett nytt bryggeri varje månad och att ölen ska börja ta plats bredvid den fina vinlistan på ett tydligare sätt. Första bryggeriet är Stockholm brewing och sedan är det tänkt att det ska vara ett nytt bryggeri varje månad – allt för att sprida ölglädje och ölkärlek. Personalen får träffa bryggarna, alla får smaka ölen och så anordnas det bryggerimiddagar där mat och öl får spela smakspelet ihop.
När Portal berättade om sina ambitioner så blev jag nyfiken och efter att ha varit där några gånger så kan jag konstatera; det här är en satsning som kommer ge ringar på vattnet. Och maten är himmelsk. Testa!

Vilda bryggeri tackar för sig

Vilda bryggeri lägger av. Foto: Vilda bryggeri

Allt är inte guld och gröna skogar i öl-Sverige och många bryggerier har det svårt och kommer få det svårare i takt med att el-priser, råvaru-priser och transport-priser går upp. Ett av bryggerierna som nu lämnar sin verksamhet är Vilda bryggeri i Båstad som i mitten av november berättade att de bestämt sig för att de mäskat in för sista gången – i varje fall i denna konstellation. Beslutet togs före sommaren och utrustningen är såld och nästan alla öl är sålda till Vilda-anhängare. Eventuellt kommer varumärket leva kvar fram över.

– Man ska aldrig säga aldrig. Jag har fått erbjudanden om att brygga hos andra bryggerier för att låta varumärket leva vidare, men inget är bestämt, säger Olof Kasselstrand till Beernews.

Nyheter om öl 37 2022
Nyheter om öl 35 2022