Ölkrogar i Stockholm – här är de bästa

5 augusti, 2018
Kategori:
Zum Franziskaner - skylt. Foto: Joel Linderoth.

(uppdaterad mars 2021) Stockholm är en riktigt bra ölstad och dess ölbarer är värda att besöka. Men var ska man gå om man vill hitta den bästa ölen på den bästa ölkrogen? Det handlar så klart om tycke och smak men testar man de här tipsen så kommer man inte bli missnöjd – det är ett som är säkert!

Utbud, atmosfär, ambition och service – några delar som avgör om en ölkrog är bra, bättre eller bäst! Här hittar du en mängd olika krogar med korta presentationer och korta omdömen – du kanske hittar en ny favorit?

(som du ser är listan bara påbörjad och under ständig utveckling, tipsa gärna om sådana krogar som du tycker platsar på listan…)
(som du ser så är listan lite vilande just nu, corona har satt käppar i många av öl-krogs-ambitionerna just nu)

Ölkrogar i centrala Stockholm:

Belgobaren
Beskrivning kommer.

Bishops Arms Vasagatan
Beskrivning kommer.

Man in the Moon
Krogen Man in the Moon har tjänstgjort i ölens tjänst under lång tid – man firade 25-årsjubileum 2019! Och det verkar som om den kommer göra det länge än. Öppna dubbeldörren och kliv in i baren en vanlig onsdagskväll och du kommer mötas av ett rejält sorl – här är det oftast bra med folk och det hörs. För den som är ute efter ett stillsamt samtal över en hamburgare eller raggmunk så ser man till att komma lite senare.
Bra utbud på fat även om de svenska ölen är få, bland annat så gör krogen sin egen öl tillsammans med brittiska Buxton, och dessutom har man en spännande lagrings-öl-lista där man kan hitta svenska alkoholstinna godbitar från 2007 och framåt. Och det tillhör inte vanligheterna. Maten? Inget fel på den och servicen jobbar snabbt och intensivt men med glädje – här känns det som om man trivs.
Man in the Moon bidrar dessutom till den svenska ölvärlden med en årlig americana-festival – alltid med fokus på en amerikansk stat och dess öl – kul! (besökt februari 2021)
Man in the Moon, Tegnérgatan 2 C

Pressklubben
Här handlar det om belgisk öl och nästan ingenting annat. Slink förbi på en öl i baren eller titta suktande in i ölrummet där godsakerna står och gottar till sig – utbudet är enormt och stämningen är trevlig och maten helt okej. På torsdagar är det ofta Skrubbe-torsdag då ölgurun Jens Skrubbe står bakom disken och tipsar om exakt den belgiska ölen som du kommer älska! Har du tur är det en riktig raritet som finns på fat! (senast besökt februari 2021)
Pressklubben, Vasagatan

Waza restaurang och bryggeri
Här låg tidigare en del av numera insomnade Monks kedja men numera är namnet Waza. Krogen är klart ambitiös och anordnar ölprovningar, har en särskild 08-kran och dessutom en rejäl hembryggarbutik som är det första man ser när man kliver in. Här finns det rejält med grejer för den som vill göra sin egen öl. Med eget bryggeri i lokalerna får man ett extra plus och krogen är en bra ölpärla i centrala Stockholm. (senast besökt januari 2020)
Waza restaurang och bryggeri, Wallingatan 38

Queens Head
Det finns några ölkrogar i Stockholm som verkligen ger intryck av ett stamställe och Queens Head är en sådan. Här blandas kvartersgäster med turister från Sundsvall och Manchester och Beijing och en massa andra ställen och vilken kväll som helst känns det som om stämningen är hög och mysfaktorn likaså. En bar välkomnar dig direkt när du kommer in genom snurrdörren men sedan öppnar krogen upp sig i flera olika delar. Missa inte den lilla smygen direkt till vänster, perfekt för 2-3 kompisar som ska snacka om livet över en öl. Queens Head ägs av Åbro bryggeri vilket du kommer märka på kranutbudet. (senast besökt januari 2020)
Queens Head, Drottninggatan 108, Stockholm

Brännskär Brown Ale på Queens Head. Foto: Joel Linderoth

Ölkrogar i Gamla stan:

Bishops Arms Gamla Stan
Det kan kännas ganska internationellt på Bishops i Gamla stan. Kanske inte på sommaren då frånvaron av uteserveringar gör att det kan vara lite glest men annars är det många turister som hamnar här och njuter några öl på Sveriges mest spridda ölkrog. Oftast med ett helt okej utbud av svenska småbryggerier – både på fat och flaska – precis som det ska vara på Bishops. Trevlig personal! (besökt augusti 2019)
Bishops Arms Gamla stan, Tyska brinken 36, Gamla stan

Tritonia ölverkstad
Tritonia är inte stort men det är bra! Dessutom kan du para din öl med några av de godaste hamburgare som Stockholm kan erbjuda, de kommer från grannkrogen Barrels. Sittandes på någon av pallstolarna med utblick mot Gamla stans myller och med krogens ljudkuliss i öronen så är det en liten resa från vardagen som gör gott. Initierat men inte snobbigt, inbjudande men inte klängigt, småskaligt men med bredd – en fin öldestination med ölmaestrons mustascher som extra behållning. (besökt september 2018)
Tritonia ölverkstad, Stora Nygatan 20, Gamla stan

Öllistan på Tritonia. Foto: Tritonia ölverkstad.
Öllistan på Tritonia. Foto: Tritonia ölverkstad.

Zum Franziskaner
Vilken miljö! Den ruggigt klassiska lokalen har fått sig en kärleksdusch utan dess like och från att ha varit en bedagad pärla så är krogen idag en lysande, skinande ölkrogsjuvel av rang. Här hittar du fint tillagad husmanskost med högst relevanta ölparningar – tysk öl som du sällan får möjlighet att dricka och så favoriter från få men utvalda svenska bryggerier – Skebo, Nynäshamn och Helsinge bland andra. En riktig ölkrogsfavorit mitt bland alla turisthak i Gamla stan och passa på att njuta i lugn och ro, ett sådant här ställe ska liksom sippra in i medvetandet. (senast besökt januari 2021)
Zum Franziskaner, Skeppsbron 44, Gamla stan

Klassiska pilsner på Zum Franziskaner. Foto: Joel Linderoth.
Klassiska pilsner på Zum Franziskaner. Foto: Joel Linderoth.

Ölkrogar på Södermalm:

Akkurat
Den känns ganska amerikansk, den fantastiska ölkrogen med det norsk-klingande namnet, som ligger på Hornsgatans östra startpunkt. Det är inte många krogar som lyckas med konststycket att vara trivsamt stökig fredagskrog, fin middagskrog och klockren ta-en-öl-med-kompisarna-krog-en-tisdag men Akkurat lyckas med det. Dessutom håller man musikens fana högt med riktigt bra konserter med jämna mellanrum. Utbudet är enormt, kompetensen är skyhög och smakerna breda – det här rankas som en av världens bästa ölkrogar och man förstår helt och hållet varför. Besök och du kommer vilja besöka igen. (besökt maj 2019)
Akkurat, Hornsgatan 18, Södermalm

En session pale ale på Akkurat. Foto: Joel Linderoth
En session pale ale på Akkurat. Foto: Joel Linderoth

Babajan
Det är en riktig liten pärla som döljer sig långt ned på Katarina Bangata, gatan som skär från Götgatan hela vägen ned till Hammarby sjö. Köket bjuder på världsmat och serverade vegetariskt långt innan delar av klientelet ens var fött och har dessutom en ölkarta som bjuder på många härliga smaker. 15 roterande kranar med svenskt och internationellt i en härlig blandning och dessutom fint utbud av flasköl i varierande stil och storlek. En söderklassiker som år efter år lockar såväl stammisar som turister. Med all rätt! (besökt oktober 2019)
Sajt: Babajan, Katarina Bangata 75, Södermalm

Bishops Arms Bellmansgatan
På höst/vinter handlar det om kvarterskrogskänsla i varje kvadratmeter, på våren/sommaren blir detta en av de trevligaste uteserveringarna i stan – du sitter på klassisk södermark och du riktigt känner söderkulturen sippra in i varje klunk; här anar du Bellman, Östergren och Attling i skuggorna kring husen. Typiskt BA-ställe med vidd på utbudet, pubrätter som ömsom är bra, ömsom är okej och mest män i publiken. Ja, förutom på sommaren, då hittar alla hit…. (besökt februari 2019)
Sajt: Bishops Arms, Bellmansgatan 12, Södermalm

Brewdog Bar Södermalm, Ringvägen
Har du varit på en Brewdog-bar så har du varit på alla. Och det är inte negativt menat, det är härligt att man så tydligt har lyckats hitta sitt sätt att paketera såväl öl som barer i en Brewdogskt uppkäftig variant – var man än hamnar.
Attitydstinnt men snällt, alltid välhällda öl, ofta med lite finurligheter bland kranarna och tatueringar, engelska och avslappnat som grund-läge. Kolla in vad som finns från andra bryggerier för Brewdogs öl har du förmodligen redan testat eller kolla vad som finns i humlekanonen för dagen – det kan bli hur smakrikt som helst.
Är vädret rätt sitter du ute och då är det city-känsla deluxe – Ringvägens rännil av bilar och trottoarens promenerande blir en mysig fond till din humle-tydliga öl. Njut! (besökt december 2020)
Sajt: Brewdog Bar Södermalm

Brewdog Bar Södermalm. Foto: Joel Linderoth.
Brewdog Bar Södermalm. Foto: Joel Linderoth.

Harvest Home
Den bedagade charmen hos Harvest Home gör detta till en riktigt klassisk kvarterskrog, hit kommer många från de närmaste kvarteren och de gör det ofta. De kommer för trivseln, för personalen, för den smått osannolika inredningen som man snabbt kommer att gilla och definitivt för ölen. Öllistan är inte stor men serveringen är oklanderlig och för den som inte vill ha de vanligaste ölen serverade så finns det några lokala storheter att smaka. Varför inte testa en ipa från Gamla Enskede bryggeri eller en belgisk blonde från Lidingös stolthet – Keane brewing? Risken är stor att du tycker det är så trevligt på Harvest så att du blir sittande över ytterligare en öl. Snart kanske du till och med är stammis – det är många som gillar det här stället. (senast besökt september 2019)
Harvest home, Bondegatan 60, Södermalm

Katarina ölkafé
Liten men naggande god! Så kan man beskriva den lilla krogen på Katarina Bangata som gjort att öl-Södermalm har blivit ännu lite bättre. Unga hipsters, lokala öl-älskare och några helt vanliga besökare gör att Katarina ölkafé alltid är populärt och det är förståeligt – här finns lokal öl och bra stämning mest hela tiden. Och just det, bra musik och underbara mackor dessutom. Vad kan gå fel? (senast besökt september 2019)
Facebook: Katarina ölkafé

Katarina ölkafé i december. Foto: Joel Linderoth.
Katarina ölkafé i december. Foto: Joel Linderoth.

Nook
Restaurangen Nook på Åsögatan bjuder på en av Stockholms mest prisvärda menyer, den är liten med naggande god och det handlar om stora smaker till små priser. Ölmässigt så är det inte den största listan som erbjuds men det som serveras är väl utvalt, snyggt presenterat och med bra kunskap om ölen. Det räcker långt! Ibland kör man tap take-overs, senast var det Göteborgs-bryggeriet Mohawk som kranade finöl i finlokal och det smakar så klart gott!
Att sedan smårätterna som du kan beställa i baren är helt fantastiska är en bonus, perfekt för en snabb efter-jobbet-öl innan du drar vidare. Eller så beställer du veckans bricka – idel smaklökshöjande godsaker som är nya varje vecka! En liten pärla! (senast besökt januari 2021)
Sajt: Nook, Åsögatan 176, Södermalm

En stilla öl på Nook. Foto: Joel Linderoth.
En stilla öl på Nook. Foto: Joel Linderoth.
God mat på Nook. Foto: Joel Linderoth.
God mat på Nook. Foto: Joel Linderoth.

Omnipollos Hatt
Galen pizza och galen öl! Ja, så kan man beskriva den lilla pizza- och öl-krogen som drivs av fantombryggeriet Omnipollo. Men det skulle på många sätt vara för nyanslöst för det här är mer än galet. Högkvalitativt, högtrendigt och många gånger högtrevligt – och väldigt trångt då och då. Ölnördar, ölhipsters och ölturister – alla på jakt efter supergod pizza och supergod öl – och lite stämning. Det får de! (besökt januari 2020)
Omnipollos Hatt, Hökens gata 1A, Södermalm

Oliver Twist
Att släntra in på Oliver Twist och ställa sig i baren och beställa en öl är smått klassiskt numera. Vem trodde det för nästan 25 år sedan när kvarterskrogen/hipsterstället/stamstället/burgarplejset såg dagens ljus? Här samsas fotbolls-älskare med amerikanska turister och söderbor och musikmänniskor och alla verkar trivas – på sitt sätt. Ofta bra med folk på kvällarna och det är fullt möjligt att du börjar prata med någon du inte känner inom fem minuter. Vad ni pratar om? Öl förstås… (senast besökt februari 2021)
Oliver Twist, Repslagargatan 6, Södermalm

Patty’s
På Hornsgatan ner mot Hornstull ligger den här kvarterskrogen som tidigare var en Bishops Arms och det känns igen, samma stil som BA och ungefär samma utbud vilket ju är bra. Klassisk kvarterskrogs-stämning med ensamdrickare med barplats, kompisgäng med lageröl och så några middagsgäster som käkar burgare och fish’n’chips. Enkelt koncept som alltid funkar. Testa en pilsner från Helsinge ångbryggeri, gott som attan! (senast besökt februari 2021)

Pelikan
Nej, det är kanske inte för den stora öl-listan som man kommer hit. Inte heller för de spektakulära experimentella ölen som serveras. Men Pelikan är helt klart värt ett besök eftersom det tillhör en av få kvarvarande ölhallar av bästa slag. Hur många finns det kvar egentligen? Just det.
Stället lockar stammisar, amerikanska turister, ölhallsälskare och familjer, kompisgäng, söderbönor av alla de slag och alla får samma stabila, småbistra men charmiga servis. Varning för hög ljudnivå i matsalen och missa inte den lilla baren som du hittar till vänster från ingången – en kellerbier från Nya Carnegiebryggeriet en tisdagskväll kan vara exakt det du behöver. Ibland. (senast besökt januari 2021)
Pelikan, Blekingegatan 40, Södermalm

Soldaten Svejk
En genuin tjeckisk ölkrog som sett likadan ut alltid? Ja, då är det Soldaten Svejk vi talar om. Att njuta en panerad ost eller en schnitzel eller en gulasch på svejken är alltid en grund för en bra känsla – dessutom alltid prisvärt! Lägg till den fantastiska fatölen som smakar EXAKT så som tjeckisk öl ska smaka och du vet att du är i ett ölparadis. Opastöriserad Bernard? Javisst! Ofiltrerad Primator? Javisst!
Gå till Svejk och må bra – det är du värd. (senast besökt januari 2019)
Soldaten Svejk, Östgötagatan 35, Södermalm

Ölbistron no 50 – (nedlagd)
(Den lilla hörnlokalen som Ölbistron no 50 huserar i har haft många hyresgäster de senaste åren men nu verkar det som om man har hittat rätt – Ölbistron no 50 är en lokal pärla som med liten kranlista och ölvänlig mat har skaffat många stamgäster. Sitt på uteserveringen, liten men trevlig, och se turister strosa förbi mellan Fotografiska och Nytorget eller sitt inne och prata öl och mat med de andra gästerna. Eller njut av lite vänlig hipster-jargong, det hörs det också. (besökt juli 2018)
Ölbistron n0 50, Tjärhovsgatan 5, Södermalm)

Öl på Ölbistron no 50. Mysigare än vad det ser ut. Foto: Joel Linderoth.
Öl på Ölbistron no 50. Mysigare än vad det ser ut. Foto: Joel Linderoth.

Ölkrogar på Kungsholmen:

Brewdog Kungsholmen
Beskrivning kommer.

Folk & Friends
En folkölsbar på Norr Mälarstrand, kan det vara något? Absolut! Med väldigt trevligt läge, väldigt trevlig personal och ett stort utbud av svensk folk så är denna fritidsgårds-lika kvarterskrog en riktigt fin bit av öl-Stockholm. Sitt i baren och se trafiken ila förbi eller sök dig uppför trappan och hitta en plats i det inre rummet – du kommer snart vara inbegripen i samtal som inte bara handlar om öl. Ett vardagsrum att trivas i! (besökt september 2019)
Folk & Friends, Norr Mälarstrand 32, Kungsholmen

Folk & Friends på Kungsholmen. Foto: Joel Linderoth.
Folk & Friends på Kungsholmen. Foto: Joel Linderoth.

Ölkrogar i Vasastan:

Bagpipers Inn, Rörstrandsgatan
Rörstrandsgatan är en gata som bär på en synnerlig charm och de många krogarna bidrar till detta. Bagpipers Inn kanske inte ligger i toppskiktet öl-mässigt sett men bär även den en charm som gör att den är värd ett besök. Ofta stimmigt med engelska av alla de slag och med en internationell expat-känsla som man kan vara i behov av ibland. Här kan du vara helt hemlig om du vill eller slå dig i slang med närmaste bargranne – båda varianterna funkar. Bra priser på maten dessutom. (senast besökt februari 2020)
Bagpipers Inn, Rörstrandsgatan 21, Vasastan

Ölkrogar på Östermalm:

Bishops Arms, Linnégatan – nedlagd januari 2020.
Har du sett en har du sett alla? Nja, riktigt så är det ju inte även om du definitivt kommer känna igen dig om du varit på en Bishops tidigare, inredningen och stilen är densamma. Men visst är känslan lite östermalmsk? Eller inbillar man sig bara? Klädseln är lite proprare, beställningarna lite mer tydliga, matnivån snäppet över hamburgare/club sandwich?
Bra blandning på såväl öl som gäster och alltid trevligt i den relativt lilla lokalen – stämningen är fin. Att dricka? Alltid något från skylten med hantverksöl. (senast besökt 10/5 2019)
Bishops Arms, Linnégatan, Linnégatan 1, Östermalm

En Hyllipa från Hyllie bryggeri.
En Hyllipa från Hyllie bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Tudor Arms
En formidabel krogklassiker i Stockholm och en en välförtjänt sådan. Du kommer gilla den myllrande lokalen, du kommer gilla de brittiska accenterna och du kommer förmodligen gilla maten – det här är fortfarande en ”gilla”-krog helt enkelt. Nämn krogen för en inbiten stockholmare som gillar öl och du kommer få höra många historier – påtagligt många hade denna som stamkrog under en del av sitt liv. Myt eller sanning? Ingen vet. Fortfarande besöksvärd. På alla sätt. (senast besökt maj 2019)
Tudor Arms, korsningen Grevgatan/Storgatan, Östermalm

Tudor Arms, Stockholm. Foto: Joel Linderoth.
Tudor Arms, Stockholm. Foto: Joel Linderoth.

Ölkrogar på Djurgården:

Bryggan
Så heter den lilla krogen som huserar tillsammans med Spritmuseum och den är synnerligen besöksvärd, särskilt om man gillar tyska/franska/engelska/ryska/italienska och alla andra språk runtomkring när man smakar sin öl. I år (2019) har man gjort plats för den svenska spriten på riktigt och den svenska ölen har fått maka på sig litegrann men de populära bryggarbesöken finns kvar och under sommaren så kommer ett flertal svenska bryggerier besöka bryggan och prata för sin vara. Idel spännande samtal att vara med om – och spännande öl att smaka på! Maten? God! Drinkarna? Goda! Ölen? God! Läget? Fantastiskt! Synd att den bara finns på sommaren…. (senast besökt maj 2019)
Bryggan, vid Spritmuseum på Djurgården, Djurgårdsvägen 38-40

Ölkrogar utanför centrala Stockholm:

Nya Carnegiebryggeriet
Det är något visst med Nya Carnegiebryggeriet, bryggeriet som stolt huserar i en gammal glödlampsfabrik några hundra meter från Södermalm med utsikt över Hammarby sjö. Sommartid är uteserveringen smått fantastisk med färjorna och båttrafiken som glider förbi, vintertid är inneserveringen smått fantastisk med bra stämning, kunnig servis och god mat. Du kommer höra amerikanska mest varje gång och ibland invaderas hela stället av nedför-cyklister som kört sig trötta i Hammarbybacken – smått exotiskt! Ofta är också ölen väldigt god även om den ibland kan kännas lite middle-of-the-road för att ta till ett smått slitet uttryck. Men att dricka en kellerbier direkt från fat en helt vanlig onsdag kan liva upp de flesta eller testa några av de öl som du bara hittar där, en hallonsuris som gör att man känner sig extra alert till exempel! (besökt januari 2021)
Nya Carnegiebryggeriet, Hammarby sjöstad, Stockholm

Hallonöl på Nya Carnegie. Foto: Joel Linderoth.
Hallonöl på Nya Carnegie. Foto: Joel Linderoth.
Nya Carnegiebryggeriet - öl. Foto: Joel Linderoth.
Nya Carnegiebryggeriet – öl. Foto: Joel Linderoth.

Bubblare som ej besökts på senare tid – tack till alla som tipsat!: Sjätte tunnan i Gamla stan, Sorbon i Bromma, Picts i Hammarby sjöstad, Mikkeller Bar på Östermalm, Ardbeg Embassy i Gamla stan, Lådan på Norrmalm, Mackinlays på Kungsholmen, Flying Scotsman på Kungsholmen, The Churchill Arms i centrala Stockholm, Öltullen Hornstull och flera andra.

Du kan rädda bästa öltidningen i Sverige
Beställ öl på Systembolaget - så enkelt är det