Ölkrogar i Stockholm – här är de bästa

5 augusti, 2018
Kategori:
Zum Franziskaner - skylt. Foto: Joel Linderoth.

Stockholm är en riktigt bra ölstad, inte tu tal om saken. Men var ska man gå om man vill hitta den bästa ölen på den bästa ölkrogen? Det handlar så klart om tycke och smak men testar man de här tipsen så kommer man inte bli missnöjd – det är ett som är säkert!

(som du ser är listan bara påbörjad, tipsa gärna om sådana krogar som du tycker platsar på listan…)

(uppdaterad 14/10 2018)

Ölkrogar i centrala Stockholm:

Belgobaren
Beskrivning kommer.

Bishops Arms Vasagatan
Beskrivning kommer.

Man in the Moon
Beskrivning kommer.

Pressklubben
Här handlar det om belgisk öl och nästan ingenting annat. Slink förbi på en öl i baren eller titta suktande in i ölrummet där godsakerna står och gottar till sig – utbudet är enormt och stämningen är trevlig och maten helt okej. På torsdagar är det ofta Skrubbe-torsdag då ölgurun Jens Skrubbe står bakom disken och tipsar om exakt den belgiska ölen som du kommer älska! (besökt juni 2018)
Pressklubben, Vasagatan

Waza restaurang och bryggeri
Waza bryggeri är nytt men lokalen är gammal, det är gamla Monks lokaler på Wallingatan som tagits över av nya ägare. Som är ambitiösa och tänker sig ha ölprovningar, en särskild 08-kran och dessutom ha kvar hembryggarbutiken som är det första man ser när man kliver in. Med eget bryggeri i lokalerna får man ett extra plus och krogen har potential att bli en riktigt bra ölpärla i centrala Stockholm. (besökt juli 2018)
Waza restaurang och bryggeri, Wallingatan 38

Queens Head
Beskrivning kommer.

Ölkrogar i Gamla stan:

Bishops Arms Gamla Stan
Det kan kännas ganska internationellt på Bishops i Gamla stan. Kanske inte på sommaren då frånvaron av uteserveringar gör att det kan vara lite glest men annars är det många turister som hamnar här och njuter några öl på Sveriges mest spridda ölkrog. Oftast med ett helt okej utbud av svenska småbryggerier – både på fat och flaska – precis som det ska vara på Bishops. Trevlig personal! (besökt juli 2018)
Bishops Arms Gamla stan, Tyska brinken 36, Gamla stan

Tritonia ölverkstad
Tritonia är inte stort men det är bra! Dessutom kan du para din öl med några av de godaste hamburgare som Stockholm kan erbjuda, de kommer från grannkrogen Barrels. Sittandes på någon av pallstolarna med utblick mot Gamla stans myller och med krogens ljudkuliss i öronen så är det en liten resa från vardagen som gör gott. Initierat men inte snobbigt, inbjudande men inte klängigt, småskaligt men med bredd – en fin öldestination med ölmaestrons mustascher som extra behållning. (besökt september 2018)
Tritonia ölverkstad, Stora Nygatan 20, Gamla stan

Öllistan på Tritonia. Foto: Tritonia ölverkstad.
Öllistan på Tritonia. Foto: Tritonia ölverkstad.

Zum Franziskaner
Vilken miljö! Den ruggigt klassiska lokalen har fått sig en kärleksdusch utan dess like och från att ha varit en bedagad pärla så är krogen idag en lysande, skinande ölkrogsjuvel av rang. Här hittar du fint tillagad husmanskost med högst relevanta ölparningar – tysk öl som du sällan får möjlighet att dricka och så favoriter från få men utvalda svenska bryggerier. En riktig ölkrogsfavorit mitt bland alla turisthak i Gamla stan. (besökt juli 2018)
Zum Franziskaner, Skeppsbron 44, Gamla stan

Klassiska pilsner på Zum Franziskaner. Foto: Joel Linderoth.
Klassiska pilsner på Zum Franziskaner. Foto: Joel Linderoth.

 

Ölkrogar på Södermalm:

Akkurat
Den känns ganska amerikansk, den fantastiska ölkrogen med det norsk-klingande namnet, som ligger på Hornsgatans östra startpunkt. Det är inte många krogar som lyckas med konststycket att vara trivsamt stökig fredagskrog, fin middagskrog och klockren ta-en-öl-med-kompisarna-krog-en-tisdag men Akkurat lyckas med det. Dessutom håller man musikens fana högt med konserter med jämna mellanrum. utbudet är enormt, kompetensen är skyhög och smakerna breda – det här rankas som en av världens bästa ölkrogar och man förstår helt och hållet varför. (besökt oktober 2018)
Akkurat, Hornsgatan 18, Södermalm

En session pale ale på Akkurat. Foto: Joel Linderoth
En session pale ale på Akkurat. Foto: Joel Linderoth

Babajan
Beskrivning kommer.

Bishop Arms Hornsgatan
Beskrivning kommer.

Bishops Arms Bellmangatan
Beskrivning kommer.

Brewdog Södermalm
Beskrivning kommer.

Katarina ölcafé
Beskrivning kommer.

Omnipollos Hatt
Galen pizza och galen öl! Ja, så kan man beskriva den lilla pizza- och öl-krogen som drivs av fantombryggeriet Omnipollo. Men det skulle på många sätt vara för nyanslöst för det här är mer än galet. Högkvalitativt, högtrendigt och många gånger högtrevligt – och väldigt trångt då och då. Ölnördar, ölhipsters och ölturister – alla på jakt efter supergod pizza och supergod öl – och lite stämning. Det får de! (besökt maj 2018)
Omnipollos Hatt, Hökens gata 1A, Södermalm

Oliver Twist
Att släntra in på Oliver Twist och ställa sig i baren och beställa en öl är smått klassiskt numera. Vem trodde det för nästan 25 år sedan när kvarterskrogen/hipsterstället såg dagens ljus? Här samsas fotbolls-älskare (ofta bajare) med amerikanska turister och alla verkar trivas – på sitt sätt. Ofta bra med folk på kvällarna och det är fullt möjligt att du börjar prata med någon du inte känner inom fem minuter. Vad ni pratar om? Öl förstås… (besökt juli 2018)
Oliver Twist, Repslagargatan 6, Södermalm

Soldaten Svejk
Beskrivning kommer.

Ölbistron no 50
Den lilla hörnlokalen som Ölbistron no 50 huserar i har haft många hyresgäster de senaste åren men nu verkar det som om man har hittat rätt – Ölbistron no 50 är en lokal pärla som med liten kranlista och ölvänlig mat har skaffat många stamgäster. Sitt på uteserveringen, liten men trevlig, och se turister strosa förbi mellan Fotografiska och Nytorget eller sitt inne och prata öl och mat med de andra gästerna. Eller njut av lite vänlig hipster-jargong, det hörs det också. (besökt juli 2018)
Ölbistron n0 50, Tjärhovsgatan 5, Södermalm

Öl på Ölbistron no 50. Mysigare än vad det ser ut. Foto: Joel Linderoth.
Öl på Ölbistron no 50. Mysigare än vad det ser ut. Foto: Joel Linderoth.

Ölkrogar på Kungsholmen:

Brewdog Kungsholmen
Beskrivning kommer.

Folk & Friends
En folkölsbar på Norr Mälarstrand, kan det vara något? Absolut! Med väldigt trevligt läge, väldigt trevlig personal och ett stort utbud av svensk folk så är denna fritidsgårds-lika kvarterskrog en riktigt fin bit av öl-Stockholm. Sitt i baren och se trafiken ila förbi eller sök dig uppför trappan och hitta en plats i det inre rummet – du kommer snart vara inbegripen i samtal som inte bara handlar om öl. Ett vardagsrum att trivas i!
Folk & Friends, Norr Mälarstrand 32, Kungsholmen

Folk & Friends på Kungsholmen. Foto: Joel Linderoth.
Folk & Friends på Kungsholmen. Foto: Joel Linderoth.

Ölkrogar i Vasastan:

Ölkrogar på Östermalm:

Tudor Arms
Beskrivning kommer.

Spritmuseums brygga och berså
Beskrivning kommer.

Ölkrogar utanför centrala Stockholm:

Nya Carnegiebryggeriet
Det är något visst med Nya Carnegiebryggeriet, bryggeriet som stolt huserar i en gammal glödlampsfabrik några hundra meter från Södermalm med utsikt över Hammarby sjö. Sommartid är uteserveringen smått fantastisk med färjorna och båttrafiken som glider förbi, vintertid är inneserveringen smått fantastisk med bra stämning, kunnig servis och god mat. Ofta är också ölen väldigt god även om den ibland kan kännas lite middle-of-the-road för att ta till ett smått slitet uttryck. Men att dricka en kellerbier direkt från fat en helt vanlig onsdag kan liva upp de flesta. (besökt maj 2018)
Nya Carnegiebryggeriet, Hammarby sjöstad, Stockholm

Nya Carnegiebryggeriet - öl. Foto: Joel Linderoth.
Nya Carnegiebryggeriet – öl. Foto: Joel Linderoth.

Bubblare som jag fått tips om men som ej hunnits besökas ännu eller som ej besökts under 2018 – tack till alla som tipsat!: Sjätte tunnan i Gamla stan, Sorbon i Bromma, Picts i Hammarby sjöstad, Mikkeller Bar på Östermalm, Ardbeg Embassy i Gamla stan, Lådan på Norrmalm, Mackinlays på Kungsholmen, Flying Scotsman på Kungsholmen, The Churchill Arms i centrala Stockholm. Jag besöker så fort som jag hinner!

Du kan rädda bästa öltidningen i Sverige
Beställ öl på Systembolaget - så enkelt är det