Ölkrogar i Stockholm – här är de bästa

5 augusti, 2018
Kategori:
Zum Franziskaner - skylt. Foto: Joel Linderoth.

Stockholm är en riktigt bra ölstad och dess ölbarer är värda att besöka. Men var ska man gå om man vill hitta den bästa ölen på den bästa ölkrogen? Det handlar så klart om tycke och smak men testar man de här tipsen så kommer man inte bli missnöjd – det är ett som är säkert!

Utbud, atmosfär, ambition och service – några delar som avgör om en ölkrog är bra, bättre eller bäst! Här hittar du en mängd olika krogar med korta presentationer och korta omdömen – du kanske hittar en ny favorit?

Ölkrogar i centrala Stockholm:

Man in the Moon
Krogen Man in the Moon har tjänstgjort i ölens tjänst under lång tid – man firade 25-årsjubileum 2019! Och det verkar som om den kommer göra det länge än. Öppna dubbeldörren och kliv in i baren en vanlig onsdagskväll och du kommer mötas av ett rejält sorl – här är det oftast bra med folk och det hörs. För den som är ute efter ett stillsamt samtal över en hamburgare eller raggmunk så ser man till att komma lite senare.
Bra utbud på fat även om de svenska ölen är få, bland annat så gör krogen sin egen öl tillsammans med brittiska Buxton, och dessutom har man en spännande lagrings-öl-lista där man kan hitta svenska alkoholstinna godbitar från 2007 och framåt. Och det tillhör inte vanligheterna. Maten? Inget fel på den och servicen jobbar snabbt och intensivt men med glädje – här känns det som om man trivs.
Man in the Moon bidrar dessutom till den svenska ölvärlden med en årlig americana-festival – alltid med fokus på en amerikansk stat och dess öl – kul!
Man in the Moon, Tegnérgatan 2 C

Pressklubben
Här handlar det om belgisk öl och nästan ingenting annat. Slink förbi på en öl i baren eller titta suktande in i ölrummet där godsakerna står och gottar till sig – utbudet är enormt och stämningen är trevlig och maten bättre än genomsnittet. På torsdagar är det ofta Skrubbe-torsdag då småländske ölgurun Jens Skrubbe står bakom disken och tipsar om exakt den belgiska ölen som du kommer älska! Har du tur är det en riktig raritet som finns på fat! Alltid enormt väl behandlad öl och alltid bra med gäster.
Pressklubben, Vasagatan

Ölkrogar i Gamla stan:

Bishops Arms Gamla Stan
Det kan kännas ganska internationellt på Bishops i Gamla stan. Kanske inte på sommaren då frånvaron av uteserveringar gör att det kan vara lite glest men annars är det många turister som hamnar här och njuter några öl på Sveriges mest spridda ölkrog. Oftast med ett helt okej utbud av svenska småbryggerier – både på fat och flaska – precis som det ska vara på Bishops. Trevlig personal!
Bishops Arms Gamla stan, Tyska brinken 36, Gamla stan

Zum Franziskaner
Vilken miljö! Den ruggigt klassiska lokalen har fått sig en kärleksdusch utan dess like och från att ha varit en bedagad pärla så är krogen idag en lysande, skinande ölkrogsjuvel av rang. Här hittar du fint tillagad husmanskost med högst relevanta ölparningar – tysk öl som du sällan får möjlighet att dricka och så favoriter från få men utvalda svenska bryggerier – Skebo, Nynäshamn och Helsinge bland andra. En riktig ölkrogsfavorit mitt bland alla turisthak i Gamla stan och passa på att njuta i lugn och ro, ett sådant här ställe ska liksom sippra in i medvetandet.
Zum Franziskaner, Skeppsbron 44, Gamla stan

Klassiska pilsner på Zum Franziskaner. Foto: Joel Linderoth.
Klassiska pilsner på Zum Franziskaner. Foto: Joel Linderoth.

Ölkrogar på Södermalm:

Akkurat
Den känns ganska amerikansk, den fantastiska ölkrogen med det norsk-klingande namnet, som ligger på Hornsgatans östra startpunkt. Det är inte många krogar som lyckas med konststycket att vara trivsamt stökig fredagskrog, fin middagskrog och klockren ta-en-öl-med-kompisarna-krog-en-tisdag men Akkurat lyckas med det. Dessutom håller man musikens fana högt med riktigt bra konserter med jämna mellanrum. Utbudet är enormt, kompetensen är skyhög och smakerna breda – det här rankas som en av världens bästa ölkrogar och man förstår helt och hållet varför. Besök och du kommer vilja besöka igen.
Akkurat, Hornsgatan 18, Södermalm

En session pale ale på Akkurat. Foto: Joel Linderoth
En session pale ale på Akkurat. Foto: Joel Linderoth

Harvest Home
Den bedagade charmen hos Harvest Home gör detta till en riktigt klassisk kvarterskrog, hit kommer många från de närmaste kvarteren och de gör det ofta. De kommer för trivseln, för personalen, för den smått osannolika inredningen som man snabbt kommer att gilla och definitivt för ölen. Öllistan är inte stor men serveringen är oklanderlig och för den som inte vill ha de vanligaste ölen serverade så finns det några lokala storheter att smaka. Varför inte testa en ipa från Gamla Enskede bryggeri eller en belgisk blonde från Lidingös stolthet – Keane brewing? Risken är stor att du tycker det är så trevligt på Harvest så att du blir sittande över ytterligare en öl. Snart kanske du till och med är stammis – det är många som gillar det här stället.
Harvest home, Bondegatan 60, Södermalm

Mikkeller Södermalm
Det kanske är lite för lätt att konstatera men det är som en liten bit av Köpenhamn som tagit plats på Södermalm när Mikkeller flyttat in på Östgötagatan. Läget, ett kvarter från Medborgarplatsen, gör att klientelet blir blandat och här hittar du sur-öls-hipstrar, Hudiksvalls-turister och tjej-gäng som laddar för en helkväll. Och det funkar! Ta ett Yatzy-spel och njut en lugn stund på övervåningen eller stå runt storbordet och känn Söders alla karaktärer passera förbi. Mycket danskt i kranarna, stor bredd och trevlig personal dessutom. Ibland körs det tap take overs och då blir det extra kul.
Sajt: Mikkeller Södermalm

Omnipollos Hatt
Galen pizza och galen öl! Ja, så kan man beskriva den lilla pizza- och öl-krogen som drivs av fantombryggeriet Omnipollo. Men det skulle på många sätt vara för nyanslöst för det här är mer än galet. Högkvalitativt, högtrendigt och många gånger högtrevligt – och väldigt trångt då och då. Ölnördar, ölhipsters och ölturister – alla på jakt efter supergod pizza och supergod öl – och lite stämning. Det får de!
Omnipollos Hatt, Hökens gata 1A, Södermalm

Oliver Twist
Att släntra in på Oliver Twist och ställa sig i baren och beställa en öl är smått klassiskt numera. Vem trodde det för nästan 25 år sedan när kvarterskrogen/hipsterstället/stamstället/burgarplejset såg dagens ljus? Här samsas fotbolls-älskare med amerikanska turister och söderbor och musikmänniskor och alla verkar trivas – på sitt sätt. Ofta bra med folk på kvällarna och det är fullt möjligt att du börjar prata med någon du inte känner inom fem minuter. Vad ni pratar om? Öl förstås…
Oliver Twist, Repslagargatan 6, Södermalm

Soldaten Svejk
En genuin tjeckisk ölkrog som sett likadan ut alltid? Ja, då är det Soldaten Svejk vi talar om. Att njuta en panerad ost eller en schnitzel eller en gulasch på svejken är alltid en grund för en bra känsla – dessutom alltid prisvärt! Lägg till den fantastiska fatölen som smakar EXAKT så som tjeckisk öl ska smaka och du vet att du är i ett ölparadis. Opastöriserad Bernard? Javisst! Ofiltrerad Primator? Javisst!
Gå till Svejk och må bra – det är du värd.
Soldaten Svejk, Östgötagatan 35, Södermalm

Öl-listan på Stigbergets Fot.

Stigbergets Fot 
En liten bit av Göteborg slog sig ned i Götgatsbacken och ersatte klassiska Papagallo och det är lite som Göteborg, hemtrevligt, ölkvalitativt och blandade gäster – vissa på ölsafari och andra ramlade bara in utan att veta var man hamnade. Alla blir vänligt bemötta. Ständig rotation på faten, glad personal och inget regn – hit går man gärna och ofta! Köket bemannas av Barrels vilket gör att det är hamburgare/mackor på menyn – gott så klart!
Stigbergets Fot, Götgatan 5, Södermalm

Ölkrogar på Östermalm:

Tudor Arms
En formidabel krogklassiker i Stockholm och en en välförtjänt sådan. Du kommer gilla den myllrande lokalen, du kommer gilla de brittiska accenterna och du kommer förmodligen gilla maten – det här är fortfarande en ”gilla”-krog helt enkelt. Nämn krogen för en inbiten stockholmare som gillar öl och du kommer få höra många historier – påtagligt många hade denna som stamkrog under en del av sitt liv. Myt eller sanning? Ingen vet. Fortfarande besöksvärd. På alla sätt.
Tudor Arms, korsningen Grevgatan/Storgatan, Östermalm

Tudor Arms, Stockholm. Foto: Joel Linderoth.
Tudor Arms, Stockholm. Foto: Joel Linderoth.

Ölkrogar utanför centrala Stockholm:

Nya Carnegiebryggeriet
Det är något visst med Nya Carnegiebryggeriet, bryggeriet som stolt huserar i en gammal glödlampsfabrik några hundra meter från Södermalm med utsikt över Hammarby sjö. Sommartid är uteserveringen smått fantastisk med färjorna och båttrafiken som glider förbi, vintertid är inneserveringen smått fantastisk med bra stämning, kunnig servis och god mat. Du kommer höra amerikanska mest varje gång och ibland invaderas hela stället av nedför-cyklister som kört sig trötta i Hammarbybacken – smått exotiskt! Ofta är också ölen väldigt god även om den ibland kan kännas lite middle-of-the-road för att ta till ett smått slitet uttryck. Men att dricka en kellerbier direkt från fat en helt vanlig onsdag kan liva upp de flesta eller testa några av de öl som du bara hittar där, en hallonsuris som gör att man känner sig extra alert till exempel!
Nya Carnegiebryggeriet, Hammarby sjöstad, Stockholm

Hallonöl på Nya Carnegie. Foto: Joel Linderoth.
Hallonöl på Nya Carnegie. Foto: Joel Linderoth.
Du kan rädda bästa öltidningen i Sverige
Beställ öl på Systembolaget - så enkelt är det