Påsköl i Sverige – här är de bästa

15 april, 2019

Vad passar bättre till påskmaten än en svensk påsköl? Sveriges hantverksbryggerier brygger nästan alla en eller flera egna påsköl och du kan med lätthet hitta en favorit från ditt lokala bryggeri – variationen är dessutom ganska stor.

Tidigare var påsköl synonymt med lite mörkare lageröl men idag finns det väldigt många varianter – kolla in favoriterna!

(uppdaterad 13/4 2019)

Bäst påsköl i test

Pumpviken påsköl från Nynäshamns ångbryggeri
Ett av Sveriges absoluta toppbryggerier gör den här gulklädda påskölsfavoriten, en klassiker i påskölssammanhang! Tydlig doft med humle, kaffe och lite örter och lika tydlig smak med djupa toner av kaffe, lakrits och en del mörka frukter. Lite kvillrande pigg humlighet på det gör att smakerna hos sillen, det mörka brödet och laxen dansar schottis i munnen. Och det är väldigt gott!

Oppigårds Easter Ale från Oppigårds bryggeri
Även här en klassiker i påskölssammanhang och även här från ett av Sveriges absoluta toppbryggerier – Björn Falkeström på Oppigårds bryggeri har alltsedan start haft en tydlig vision av vad bryggeriet ska göra och de följer visionen till punkt och pricka i denna öl – den är smakrik, fokuserad och riktigt bra att ha som grundöl på påskbordet – ingen kommer bli besviken!
Brunrödgul i färgen, hög skumkrona och en läskande humlig spets som är fenomenal – en så god öl!

Mohawk Unfiltered Easter Lager från Mohawk brewing
Ofiltrerat innebär oftast mer smak och i den här välhumlade göteborgsgodingen gäller det verkligen. Ren med stora smaker där fruktfräschör samsas med ren örtighet och en tydlig beska binder ihop det hela. Karaktärsstark modern variant på påskölen – god!

Easter Ale från Nils Oscar
Om man vill att ölen ska vara murrig, jordig, örtig och smått dov i smaken så är detta rätt öl. Det kan ju låta halvtrist men är tvärtom helkul, det här är en öl som trots sin relativa alkoholsvaghet har enormt stora smaker och dessutom pryder sin plats på bordet – vacker både som flaska och i glas. Ska du bara ha en sorts öl på påskbuffén så är denna ett ypperligt val.

Jenny Nyströms påskebrygd från Ängöl
Jag medger villigt att jag har en svaghet för Kalmarbryggeriet Ängöls öl och jag gillade deras julöl som också bar Jenny Nyströms namn skarpt! Likaså med den här finessrika skapelsen som är en tuff lager i lyxförpackning – rent hantverk med rejäl humlespets i smak och doft. Ska du grilla i påsk? Nåväl, välj denna öl som kommer gifta sig magnifikt med rök och brända toner.

Bra påsköl i test

Nils Oscar Alkoholfri Påsköl från Nils Oscar
En påsklunch kräver så klart en alkoholfri påsköl och det här är en av de bästa i kategorin med förvånansvärt fyllig kropp, en lätt nedtonad beska och härliga rostade toner som kommer flöda vackert med sill och lamm. En alkoholfri öl som många skulle ta för en alkoholhaltig dito.

Fler påsköl kommer efterhand!

Bästa påskmaten hittar du här!

Gymnasieskola med ölbryggning på schemat
Great Swedish Beer Festival - succé redan före start