Pilsnergeist från Spike brewery

23 maj, 2019
Kategori:
Pilsnergeist från Spike brewery. Foto: Joel Linderoth.

En av de, för vanligt folk, mest tydliga tecknen på att det har hänt saker på öl-fronten är att folkölshyllan i den lokala butiken har blivit bredare. Det finns ju faktiskt de som aldrig slår en lov kring ölhyllan på bolaget och de måste ändå förundras över att det har kommit många fler olika öl i folkölshyllan i den närmaste affären. Folket har fått ett folkölsutbud helt enkelt.

Ska man vara riktigt ärlig så är utbudet i många fall fortfarande torftigt, där ryms fortfarande 6-pack med billigaste billiga importöl, där finns fortfarande Norrlands Guld och Carlsberg Hof som stapelvaror men bland dessa dussinfolkisar så börjar det dyka upp lite andra godsaker. Där finns också lokala, ibland välgjorda, ibland smakrika folköl som kan förgylla en tisdag på balkongen eller en söndagsmiddag i oktober.

Den här 80-talsblinkande burken från göteborgska Spike tillhör de välgjorda och smakrika dito. Pilsnergeist anspelar (förmodligen) på den gamla filmen Poltergeist som fick kalla kårar att rusa över världen i början av 80-talet men det finns inget spöklikt över den här ölen – snarare tvärtom.

Modern pilsner handlar det om, om man nu får använda ett så brett epitet, och då räknar många ut att det är rent och vackert men också humletydligt och smakrikt. Exakt! Örter, lite lätta citrusfruktstråk och en väldigt fin bubblighet som inte är för hård men absolut inte slapp. Ren i eftersmaken med lätt kvillrande citrus som stannar kvar.

Folköl i god klass minst sagt – den dricker jag gärna igen!

Ny folkölsbar i Malmö - inför GSBF
Omnipollos Flora - humlig öl på klassisk humlemark