Släpp grillen – det är på riktigt!

26 juli, 2018
Kategori:
Eldningsförbud innebär grillstopp. Foto: Istock.

Du fattar så klart hur galet det är? Att poliser måste rycka ut för att hejda människor från att grilla. Att personer som säger till personer som ska grilla att det är eldningsförbud får kritik och glåpord kastade mot sig. Att det faktiskt finns människor som inte förstår att eldningsförbudet är på riktigt.

Du förstår det. Jag förstår det.

Men varför förstår inte alla det?

Dagligen i flera veckors tid har vi läst, hört och sett om de fruktansvärda skogsbränderna i Sverige. En yta som är betydligt större än centrala Stockholm brinner och frivilliga från hela Sverige har åkt till de olika skogsbränderna för att hjälpa räddningstjänst från både Sverige och andra länder i kampen mot lågorna.

Människors livsverk brinner upp.
Människors hälsa och liv står på spel.
Människors framtid hotas.

Trots detta dramatiska läge och trots ett eldningsförbud som på många ställen är totalt och trots att alla medier har rapporterat om detta gång efter gång efter annan så är det människor som ÄNDÅ ska grilla. Som MÅSTE grilla. Som inte kan förstå ordet eldningsförbud och dess innebörd.

Vad i begreppet eldningsförbud är det som de inte förstår?

Vad i hela världen är det som pågår i deras tankebanor som gör att de anser sig kunna stå över ett så dramatiskt påbud samtidigt som enorma värden går till spillo? Samtidigt som mängder av människor riskerar sina liv i kampen mot lågorna? Samtidigt som samtliga media-flöden berättar om det enorma som håller på att hända.

Det övergår mitt förstånd.

Jag kan förstå att man har svårt att koppla det komplexa i människors påverkan på miljön.
Jag kan förstå att man kan resignera och inte följa varje påbud i miljöhänsynstagandet.
Men att man inte kan förstå ordet eldningsförbud och vad det innebär är för mig helt oförståeligt.

Att grillning har en särställning i den svenske mannens sommarvärld är oomtvistat.
Att grillning är mer än ett sätt att laga mat är lika oomtvistat.
Men att grillningens position i den svenska själen var så hårt intatuerat att det gör att man inte klarar av att förstå ett enkelt sammanhang – det hade jag inte förväntat mig.

Eldningsförbud innebär att man inte får elda, att man inte får tända eld och att man därmed inte får grilla.

Så enkelt är det.

Om du ändå grillar så kan konsekvenserna bli väldigt stora och väldigt obehagliga.

Och då tänker jag inte på det smått bisarrt pinsamma i att polisen måste rycka ut och släcka din lilla kolhög även om den nesan skulle vara tillräckligt för de flesta.

Din grillning kan sätta liv i fara, eldningsförbudet är inget hittepå utan ett noga övervägt påbud. Trotsa det inte. Stora värden står på spel och polisers tid kan läggas på något mycket mer väsentligt än att hälla vatten på din lilla glödbädd.

Vi kallar den Kenta från Pivovary Lobkowicz
Golden Ale från Oppigårds bryggeri