Vi kallar den Kenta från Pivovary Lobkowicz

27 juli, 2018
Kategori:
Vi kallar den Kenta från Pivovary Lobkowics. Foto: Joel Linderoth.

Alla som gillar Hammarby har en relation till Kenta. Eller i varje fall till hans sång ”Just idag är jag stark” som spelas inför alla matcher som Hammarby spelar i alla sporter som finns. Nästan. Nu finns Kenta som öl också. Och den kommer gå hem hos Hammarby-folket, det kan jag lova.

Det är lite svårt det där med favoritlag. Under uppväxten älskade jag Kalmar AIK över allt annat, och gör nog fortfarande, och tyckte väldigt illa om de som spelade i lokalkonkurrenten Kalmar FF. När Kalmar AIK sjönk genom seriesystemen tappade jag lite av kärleken och när sedan flytten gick till Malmö så blev Malmö FF laget med stort l. Ny flytt, denna gång till Stockholm och visst var väl Hammarby härliga?

Numera är jag tränare för ett lag i Hammarby och klart att jag älskar Hammarby – det är ju grymt! Och med ett lätt nostalgiskt skimmer och en kollektiv själ i kroppen så ryser även jag när Kentas sång ljuder över Nya Söderstadion när det är dags för match.

Bra, då har vi sympatierna avklarade.

Så Kenta är en fotbollsöl alltså? För mig är det ingen bra kombination – fotboll och öl – men en Kentaöl måste man ju smaka. Så klart!

Smakmässigt är det inga fel på den. Ren i kompositionen, lätt beske-avslutning, en del kola i kroppen och inga kvalmiga, jobbiga fultoner som det är i så många svenska volymlager – rent och snyggt! Och det är klart, den tjeckiska ölkulturen brukar kunna leverera fin öl och så även här.

Dock, det finns en sak som buggar mig med den här ölen och det är just att den är tjeckisk. Kan det verkligen inte finnas något svenskt bryggeri som vill anta utmaningen att skapa en hyllningsölen till en smått legendarisk figur som Kenta? En figur som i mångt och mycket symboliserar ett helt annat Sverige än det vi ser idag, på gott och ont.

Dock, jag tror inte att det kommer hindra Kentapivon att bli en mindre succé. Klart Hammarbys fotbolls-anhängare kommer köpa ölen, njuta av ölen och köpa den igen. Möjligtvis är priset ett hinder – den kostar 25,90 flaskan – men vad gör man inte för Kenta? Eller för de som kommit på själva idén rättare sagt.

Du hittar fler fredagsöl här!

Beställ öl på Systembolaget - så enkelt är det
Släpp grillen - det är på riktigt!