Stötta den svenska ölen – nu

14 mars, 2020
Kategori:

Om du brukar ta en öl eller två på krogen eller köpa några öl på bolaget så kan det vara läge att göra det i ännu större utsträckning nu. Och det handlar inte om att bunkra Corona eller Pilsner Urquell, det handlar om att köpa svensk öl.

Bara i mars månad har det släppts ett gäng nya öl från de svenska bryggerierna. Bryggerier som de senaste åren sett till att Sverige har blivit ett öl-land att räkna med, bryggerier som hjälpt till att öka antalet bryggerier i Sverige från ett 30-tal till över 400 idag, bryggerier som dag efter dag, vecka efter vecka, år efter år har investerat tid och pengar i sin verksamhet och som passionerat sett till att ”Swedish beer” är ett begrepp i internationella ölkretsar.

Men bryggerierna riskerar en hel del i samband med coronavirusets utbrott i Sverige. För även om det för de allra flesta inte är några problem att smittas av viruset så ser det ändå kraftigt till att förändra sättet hur vi lever. Arbetsplatser stängs, evenemang ställs in, resor slutar att arrangeras och, inte minst, ölfestivaler stoppas av coronaviruset.

Många av de stora ölmässorna i vår har redan ställt in och fler är på gång. Linköping Beer Expo, En öl- och whiskymässa i Göteborg och Skånska drycker har alla kastat in handduken och festivalerna som ligger senare i april och maj har just nu huvudbry kring hur de ska göra.

Svenska öl på rad. Foto: Joel Linderoth

Dessutom så minskar intresset för att gå på krogen. I alla kriser tenderar vi att hålla oss mer hemma och umgås med familj och vänner och krogarna ser effekterna snabbt, utan gäster så går ekonomin pilsnabbt över till rött och krogpersonalen förlorar jobbet.

Risken är att samma sak händer hos bryggerierna. Många mindre bryggerier har börjat få upp ångan och går från hobbyverksamhet till professionell verksamhet. De har anställt en eller flera personer, volymen börjar komma upp och omsättningen öka. En situation där färre och färre går på krogen, där färre personer reser till Sverige, där festivaler ställs in och där vi väljer att lägga pengar på att bunkra pasta och toalettpapper riskerar att skada vår svenska ölbransch ganska rejält.

Nej, jag rekommenderar kanske inte till att bunkra öl, det kan kanske vara fel väg att gå.

Men jag rekommenderar dig att när du köper öl så ta svenska öl istället för något annat. Plocka en öl från Fjäderholmarnas eller Pang Pang eller Tjers nästa gång du plockar öl från hyllorna på bolaget.

Jag rekommenderar dig att slinka ned på kvarterskrogen och dricka en ipa från Brewski eller en lager från Good Guys eller en stout från Nerdbrewing. Eller vilka lokala eller regionala eller nationella öl som du nu har på din närmaste bar.

Vi kan göra mycket för att minska spridningen av corona och se till att så få som möjligt drabbas av dess konsekvenser. Och vi kan också se till att minska risken för att våra svenska bryggerier går under. Gör rätt val, välj ett litet lokalt svenskt bryggeri nästa gång du köper öl. Det är de som riskerar allra mest i bryggeribranschen just nu.

Corona kraftigt hot mot ölkrogarna
Sveriges bästa ölbarer