Corona kraftigt hot mot ölkrogarna

16 mars, 2020
Kategori:
Kranarna på Chapterhouse. Foto: Joel Linderoth.

Minskat antal gäster, minskad försäljning och stora risker för branschen. Så ser corona-hotet ut mot den svenska öl-branschen och utan stöd från samhället så riskerar många barer och krogar att få väldigt svårt att klara sig.

Stopp för resor, rekommendationer att jobba hemifrån och stor oro för att bli smittad eller att sprida smitta vidare. Corona-virusets effekter slår hårt mot stora delar av Sverige och en av de värst branscherna att drabbas är besöksnäringen med restauranger och hotell i första ledet.

– Vi har aldrig varit med om något liknande. Detta är ingen inbromsning, vi ser en fullständig tvärnit i stora delar av näringen, säger Malin Ackholt som är HRF:s förbundsordförande till Besöksliv.

Bristen på gäster märks direkt på de svenska ölbarerna och enligt en enkät som Beernews gjort så är hoten högst konkreta.

– Definitivt, har inte vi gäster så kommer vi inte klara oss. Det gäller alla restauranger och barer. Det är en bransch med väldigt små marginaler och då går det fort. Det handlar inte om några månader utan det handlar om veckor, säger Maja Kozul på Bishops Arms på Gustav Adolfs torg till Beernews

Det är flera i branschen som vittnar om halverat gäst-antal, om små omsättningar och många har redan börjat ändra på öppettider och utbud.

Jugge Hasselqvist, som driver krogen Oliver Twist i Stockholm, kommer med ett radikalt och samtidigt genomtänkt förslag på hur man kan stötta krogarna och bryggerierna.

– Om det inte blir karantän eller reglering av öppettider, tillåt omedelbart att folk får köpa med sig både mat, öl & vin. Då håller vi kedjan levande, det kommer in pengar till bryggerierna, importörerna, distributörerna och skattepengar på försäljningen. Jag har pratat med Visita om detta, säger han till Beernews.

Läs om hur du kan hjälpa de svenska bryggerierna och ölkrogarna under corona-krisen.

Systemets stora svek mot Sveriges små bryggerier
Stötta den svenska ölen - nu