Systemets stora svek mot Sveriges små bryggerier

21 mars, 2020
Kategori:
Lata dagars IPA från Ängöl. Foto: Joel Linderoth.

Mitt i en av de största påfrestningarna för de mindre företagarna i Sverige sviker Systembolaget Sveriges små bryggerier och tar bort en av deras viktigaste försäljningskanaler – möjligheten att få sin öl distribuerad i samtliga av bolagets butiker. Skälet? Systembolaget har svårt att hinna med.

Effekterna av corona-krisen är akuta för besöksnäringen. Krogar, hotell och barer ser gästantalet minska radikalt och många tvingas hålla stängt, permittera personal och kanske gå i konkurs. Vi kommer se många restauranger och barer försvinna de kommande veckorna.

Det minskade antalet gäster påverkar så klart försäljningen av den svenska ölen och de mindre svenska bryggerierna ser ett sällan skådat försäljningstapp och försäljningen av lokal öl på den en enda butiksförsäljningskanalen som finns, Systembolaget, blir i ett slag viktigare än någonsin.

Då väljer Systembolaget abrupt att stoppa möjligheten att sälja sina öl via bolagets distributionsnät, en möjlighet som för många bryggerier är livsviktig när det gäller att få ut sina öl till sina kunder. Risken att många mindre bryggerier hamnar i ett väldigt utsatt läge är överhängande och många kommer riskera att tvinga stänga sin produktion.

Reaktionerna från bryggerierna har varit minst sagt starka:

 

Systembolaget gör förändringen för att man har svårt att hinna med på lagerdepån i Örebro på grund av många sjuka och personal som sitter i karantän men risken är att beslutet, som dessutom införs med mindre än en veckas varsel, riskerar att ytterligare påfresta de svenska bryggeriernas möjlighet till att överleva. Samtidigt som staten levererar stödpaket av alla de slag så levererar statens alkoholbutik ett besked som riskerar att bli spiken i kistan för många små bryggerier i Sverige.

Förändringen genomförs den 25/3 så i ytterligare några dagar har man möjlighet att beställa öl från de lokala bryggerierna och få dem distribuerade till sin närmaste bolagsbutik. Frågan är hur snabbt det kommer gå med tanke på att depån är underbemannad.

För att, om möjligt, lätta på konsekvensen av bolagets katastrofala beslut så har man parallellt ökat möjligheten för den lokala bolagsbutiken att ta in öl från specifika bryggerier på eget bevåg. Dock, möjligheten lär inte bli så användbar med tanke på att det måste utgå från ett upplevt kundbehov och den enskilda bolaget måste ha kapacitet att skicka ölen till butiken – något som så klart medför stora kostnader.

Systembolagets beslut är inte mindre än en total katastrof för den svenska bryggerinäringen och riskerar att förstöra framtiden för många små bryggerier runt om i Sverige. Om frustrationen över försäljningsmonopolet i perioder varit stort riskerar den nu att öka till orkanstyrka och ytterligare personer riskerar att förlora inkomster och gå in i arbetslöshet.

Systembolaget själva beklagar beslutet.

– Vi beklagar och vet att detta påverkar många av er, inte minst våra minsta leverantörer, som också drabbats av restaurangmarknadens nedgång. Självklart kommer nyheter i såväl TSE som TSLS fortsätta lanseras i butik precis som vanligt. Vi gör allt för att upprätthålla ordinarie verksamhet, men nya beslut kan bli nödvändiga om situationen på butik eller depå förvärras, skriver Sara Norell på Systembolaget i ett inlägg på leverantörernas portal enligt Beernews.

Och att hotet är på riktigt förstår man av bryggeriernas reaktioner:

Eller som Morgondagens bryggeri skriver på sitt Instagram-konto:

”Men nu har vårat härliga monopol @systembolaget skuggat solen med sin mäktiga framstjärt. Den framstjärt vi alla små svenska bryggerier står i beroendeställning till. Ja, den. Inte nog med att det här jävla Coronaviruset satt stopp för alla småbryggeriers försäljning till restauranger och barer, som ingen besöker, i både Sverige och på export. Igår beslutade framstjärten att det från och med idag och på onsdag inte går att beställa varor från det exklusiva samt lokala sortimentet, till samtliga butiker och ombud i hela Sverige. Dessa beställningar är majoriteten av oss svenska småbryggerier beroende av då det är de som genererar mest försäljning, jämfört med försäljningen på de fåtal butikers hyllor vi blir tilldelade. För när Systembolaget inte hinner med att packa och skicka dessa beställningar så löser dom problemet med att stänga ner hela skiten. Att det finns en miljard arbetslösa hos Arbetsförmedlingen är ju inte aktuellt att utnyttja. Eller att det finns en massa personal i hotell- och restaurangbranschen som löpande blir av med sina jobb nu, de är ju inte heller ett alternativ att erbjuda jobb. Att ta in konsulter från alla bemanningsföretag är ju heller ingen lösning. Nä, det är ju smidigare att stänga ner och vänta ut bryggerierna tills de gått i konkurs. Då finns det ju inget problem längre. Dessutom har de väl antagligen fullt upp med sin konstanta REA på rött, vitt och rosé. ”Köp 4 flaskor till fullt pris, fast är du lite fyllesmart så köper du en 3 liters BIB, för då får du 4 flaskor men betalar bara för 3!”. Och nån gårdsförsäljning lär det ju inte bli aktuellt med heller. Så när vi ändå håller på kan vi ju likväl slänga ut en känga rätt upp i valfläsket på alla politiska partier som hellre försätter svenska bryggerier i konkurs än tillåter gårdsförsäljning. Varsågod så mycket alla Systembolagets och politiska partiers rövhattar till beslutsfattare för era skattebetalda löner. Unna dig nåt riktigt fint. Köp en utrotningshotad svensk hantverksöl vettja, rama in den och sälj den på svarta marknaden om några år. #fuckyourightback

Gbg beers stöttar Göteborgs ölbryggerier
Corona kraftigt hot mot ölkrogarna