Undersökning visar storbryggeriernas makt

21 september, 2021
Kategori:

Den absolut största delen av krogarnas öl kommer från bara en leverantör. Det visar en undersökning som Svenska Ölfrämjandet gjort i Göteborg där de undersökta krogarna i 93 % av fallen bara har öl från en enda leverantör.

Göteborg är utan tvekan Sveriges ölhuvudstad med mängder av bryggerier och bryggpubar men trots detta så är storbryggeriernas makt stor även i denna ölstad. När Svenska ölfrämjandet undersökte hur stort utbudet av öl är i krog-Göteborg så visade det sig att hela 93 % av krogarna erbjöd öl från en enda leverantör – i de flesta fall handlar det om öl från Spendrups, Carlsberg eller Åbro.

– Bryggerilån och avtal har satt ett effektivt krokben för hantverksbryggeriernas möjlighet att sälja fatöl i över 20 år. Det begränsar utbudet för alla oss konsumenter, säger Svenska Ölfrämjandets ordförande Tomas Lindohf i en artikel på organisationens sajt.

Den här typen av avtal är vanligt förekommande i ölbranschen och definieras som bryggerilån där krogen eller puben förbinder sig till ett bryggeri under en viss tid och därmed stänger dörren för andra bryggerier, till exempel mindre lokala dito. Sedan förra året undersöker Konkurrensverket kutymen med bryggerilån och det är bakgrunden till att Svenska ölfrämjandet velat undersöka hur det förhåller sig på marknaden.

Ambitionen från SÖ är att bryta storbryggeriernas makt över marknaden.

– Vi kräver att Konkurrensverket begränsar de här avtalen. De är skadliga för svensk ölkultur. Vi har över 450 bryggerier i Sverige som inte får en sportslig chans att slå sig in på marknaden med sina produkter, avslutar Tomas Lindohf.

Pang Pang växlar upp och startar krog
Folköls-kamp över - nu får bryggeriet sälja folköl