Är verkligen allt krogens fel?

18 december, 2020
Kategori:
Kranarna på Chapterhouse. Foto: Joel Linderoth.

Vi kommer så klart komma ihåg 2020 som coronapandemins år, allt annat vore märkligt. Covid-19 kom och slog undan benen på vårt samhälle och ingen kunde väl riktigt ana att en sådan liten infiltratör kunde förstöra så oerhört mycket?

Nu är risken stor att början av 2021 kommer bli krogdödens år. Restriktionerna gällande våra besök på krog och restaurang som aviserats av regeringen idag kommer att slå undan benen för en redan utsatt bransch och med största sannolikhet driva krogar i konkurs, öka arbetslösheten i utsatta grupper och i stort sett inte göra någonting i kampen mot coronan. Varför är det krogarna som får ta smällarna när kampen mot coronan drivs upp?

Krogarna sköter ju sig redan, servitörer och hovmästare plockar bort bord och stolar och utvidgar avstånden mellan gästerna, barpersonal ser till att människor inte står för nära varandra och att de som dricker alkohol inte dricker för mycket. Förutom att vara sociala arenor och servera god mat och dryck så är de också ordningsansvariga, hjälpredor i samhället och stora arbetsgivare. Det är dessa viktiga funktioner som regeringen nu riskerar att förstöra för gott med de nya reglerna.

Den första vågen av pandemin slog ut ett gäng restauranger med en gång. Det var restauranger utan någon marginal och utan sparade medel som i samma stund som lunchgästerna slutade komma fick bomma igen och hitta ett annat sätt att försörja sig på.

De som klarade sig genom första vågen gjorde det genom att minska på personal, permittera servitörer och kockar och ta av sparkapital. De allra flesta krogarna i Sverige har sett sin omsättning minska med 50-90 procent, och de allra flesta kämpade för att överleva redan tidigt i höstas.

Då kom beslutet om alkoholstopp från och med klockan 22. Alla som kan det minsta om krogekonomi vet att alkoholen är en bra inkomstkälla för krogarna och att strypa serveringen av den klockan 22 var ett ruskigt hårt slag för de redan ansträngda restauratörerna.

Lägg därtill minimala inkomster från de vanligtvis julbordsätande gästerna och ett fortsatt stigma från de ledande i Sverige som konsekvent pekar ut krogarna som bovar i corona-spridningen så förstår alla och envar att krisen inte är på låtsas, den är på riktigt. Krogarna riskerar att slås ut och det inom väldigt kort tid.

Idag kom så ytterligare ett dråpslag när regeringen beslutar om alkoholstopp på krogen från klockan 20.00 den 24 december. Dessutom får sällskap på krogen bara vara 4 personer till antalet. De två nya restriktionerna riskerar att slå ut den svenska krognäringen på ett bräde då en redan sargad bransch får ytterligare en pålaga som nästan går att likna vid ett näringsförbud.

Hur ska en krog kunna klara sig när den inte får servera en öl efter klockan 20.00? Och hur ska de som levererar råvarorna dit klara sig? Hur ska bryggerier och sprittillverkare klara sig när en av deras stora köpare inte kommer kunna handla något av dem längre? Konsekvenserna blir oerhörda.

Att utse krogarna till syndabockar för spridningen av smitta riskerar att få betydligt mer långtgående konsekvenser än vad man tror i första hand. Om krogarna faller så faller en del av infrastrukturen kring vår mat och dryck och hur den flödar från producent till konsument. Om krogarna faller så faller många anställda, många krögare och entreprenörer som just nu kämpar för sina verksamheter varje timme och varje minut. Om krogarna faller så riskerar många att gå ut i en arbetslöshet som riskerar att öka starkt och det i en bransch där många tar sina första steg ut på arbetsmarknaden.

Ja, vi måste kämpa mot spridningen av corona på alla upptänkliga vis. Men vi måste göra det med smartness och förnuft. Att sätta en hel bransch ur spel är inte förnuftigt och nu måste det med stor snabbhet sättas in stöd för att se till restauranger och barer överlever. 2o21 ska bli året som gjorde Sverige corona-fritt – inte året som gjorde att krog-döden spred sig över landet.

Känd öl-krog kämpar för sin överlevnad
Julöl från Hönöbryggeriet